···Okunma: 12 Mart 2021 16:58 Sabahattin Ali,ardında ne kadar güzel eserler bırakmışsın öyle.Kitabi alıp okumaya başladığım zaman nedenini bilmediğim bir heyecan yaşadım ve bu heyecanımın sebebini kitabı bitirince anladım.O kadar duygu yüklü ki.Herkesin mutlaka kendisinden bir şeyler bulacağı okunması gereken bir baş yapıt.Kitabın incelemesine gelirsek
Aslında kitap iki bölümden oluşuyor diyebiliriz.Hayatın anlamsızlığını içinde barındıran,dönemin sosyo-ekonomik etkileri icinde yasama tutunmaya çalışan bir memurun bir arkadaşı tarafından küçümsenecek derecede alakaya maruz kalması, sırtının sıvazlanmasıyla çalışmaya başlaması ve aynı iş yerinde tanıştığı biraz gizemli denebilecek Raif efendiyi tanitmasıyla gecen bir ilk bölüm.Raif Efendi insanlar tarafından pek önemsenmeyen,hor görülen,hakaretlere maruz kalan bir kişilik.
Ve ikinci bölüm Raif efendinin geçmişine bir dokunuş.Zaten Kürk Mantolu Madonna da burada çıkıyor karşımıza.Bir tablo ile başlayan ve yalnızlığa sürüklenen bir yaşam.Sabahattin Ali topluma zıt bir karakterin yaşadığı duygusal buhranları ve icinde bulunduğu boşluğu o kadar güzel anlatmiş ki.Hani bir laf vardır anlatılmaz yaşanır diye.Bu kitapta öyle birşey. Okuyarak yaşamak hissetmek gerek.