Kitap kurgu değil, ilk onu belirtmek istiyorum. Gazeteci Ken Armstrong ve yazar T. Christian Miller'ın birlikte kaleme aldıkları bir biyografi. Fakat kitap satış sitelerinde tür olarak roman denmiş, kiminde de bilimkurgu. Araştırma, otobiyografi, biyografi türlerini okumayı sevmeyenler hayal kırıklığına uğrayabilir.
Seri katillerin anlatıldığı kitapları çok okudum. Seri tecavüzcünün anlatıldığı kitabı da ilk kez okudum. Seri tecavüzcülerin de tıpkı seri katiller gibi belli kriterleri varmış meğer. Evde köpek olmayacak, tecavüz edeceği kadın tek yaşayacak ve on sekiz yaşından küçük olmayacak gibi. Peki bu kitapta gelişen olaylar her ülkede yaşandığı halde neden dizisi çekilecek kadar ilgi çekti? Cevabı basit. On sekiz yaşında bir genç kızın tecavüz şikayetiyle polise gitmesine rağmen, polis memurları tarafından hikayeyi uydurduğunu söylemesi için mağdur kızı zorlamaları. Marie'nin davası bazı polis karakollarındaki önemsemezlik halini yansıttığı için büyük ses getirmiş. Kurban iken suçlanmış zavallı kızcağız. Sonra baskılara dayamayıp şikayetini geri çekince bu sefer de asılsız ihbardan dolayı dava açılmış.
Kitapta sadece Marie'nin hikâyesi anlatılmıyor. Bir sürü mağdur kadınlar var. Aralarında en sarsıcı olansa; evinden kaybolan ve iki gün sonra ortaya çıkan kadının polise kaçırılıp tecavüze uğradığını belirtmesine rağmen polislerin inanmaması. Gerekçeleri ise, kadının anlattıkları çok satan roman olan Kayıp Kız'ın olay örgüsüne benzemesi. Ve en kötüsü de mağdur kadınlara inanmayan ve onları sosyal medya'dan taciz eden yaratıklar. Yalan diyorsun, açık giymeseydim, kırıtarak yürümeseydin vs.
Elbette bazı hasta ruhlu kadınlar da yok değil. Tecavüze uğramadıkları halde ya ilgi çekmek için ya da intikam amacıyla kurban rolünü oynayan kadınlar da var. Böyleleri yüzünden gerçekten mağdur olan insanlara şüpheyle bakılıyor maalesef.
Kitabı alıp okuyun diyemiyorum çünkü
ara ara çok sıkıldım. Mağdur kadınlardan çok polislerin özel hayatlarına daha çok yer verilmiş. Örneğin Eyüphan Erkul'un yazdığı bir Cahide Sonku değildi. Bryan Stevenson'un Merhamet'i veya John Douglas'un Mindhunter"i gibi...