2021 15. kitabı
Okunma: 15 Mart 2021 18:42
Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk, Mezopotamya'nın bağrından kopup dünyayı dolaşan ve beraberinde Babil'in yakıcı sırrını taşıyan Fuzuli'nin "Leyla ve Mecnun'un Hikayesi" adlı eserinin ilk nüshasının başından geçenleri anlatan yetkin bir eser. Kitapta, bizi sonu kestirilemeyen bir hikayenin içerilerine çekerken, Kanuni'den Tanzimat'a varan uzun bir zamansal yolculuğa ve mekansal tanıklıklara ortak eden bir kurgu mevcut. Okurken "aşk" mefhumumuzun bir uyanışa, bir yeniden yapılanmaya muhtaç olduğunu fark ediyoruz; divan edebiyatı hakkında epey fikir edinirken Osmanlı saray entrikalarına da şahitlik ediyoruz. Genel bir yorumla; yapıtın, anlatılan her coğrafyaya ait muhteşem betimlemelere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı örneklerde aynı söylemlerin mütemadiyen aynı betimlemelerle boğulduğunu söylemeden geçemem. İlk etapta iltifatı sakınamadığımız bir söyleyiş, otuzuncu tekrarından sonra aynı etkiyi oluşturmuyor. Eserin içeriğinde daha evvel bilmediğim, üzerinde düşünmediğim mefhumlar üzerinde aydınlanmalar yaşadım. Bu hususta eserin yeri bende ayrıdır. Araştırmacı ruhlu tarih severlere ve aşk kavramının altını çizenlere keyifli okumalar dilerim.
Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşkİskender Pala · Kapı Yayınları · 200423,5bin okunma