2021 45. kitabı
Okunma: 16 Mart 2021 18:03
Sıradan hayatlarına hediye edilen bir midilli girince Jody çok mutlu olur. Küçük olduğu için ona binebilmek için biraz sabretmesi gerekmektedir. Hayvanın sorumluklarını almalı ve onu eğitmelidir. Billy'nin de yardımıyla bu işlerin üstesinden gelmeye çalışır. Ama bir şeyler yolunda gitmez. Çocuk yaramazlıklarını bastırmaya çalışsa da çoğu zaman bunu başaramaz. Ama acımasız hayat bu küçük çocuğa sabrı, hayal kırıklığını ve hüsranı öğretecektir. Hayatın zorlukları ve alınması gereken çok acı kararlar vardır. Çiftliğe ziyarete gelen büyükbabası durmadan batıya göç sırasındaki liderlik anılarını anlatır. Aslında bu anıların altında o zamanlara dair acılar ve hüzünler vardır. John Steinbeck, bir çiftlikte anne babası ve yardımcıları Billy ile yaşayan küçük bir çocuğun hayatına götürüyor bizi. Kitabın sayfa sayısı az. Ama buna rağmen altı çizilecek onlarca cümle çıktı. Bu da Steinbeck farkı tabi. Bir çocuğun çiftlikte yaşadığı gündelik sıradan olayları işliyor gibi görünen kitap, aslında çok derin anlamlara sahip. Özellikle kitabın sonlarına doğru büyükbabanın söyledikleri çok dikkat çekiciydi. Jack London gibi pek çok işte çalışıp, farklı yerleri ve insanları gözlemleme fırsatı yakalayan John Steinbeck, bunu kitaplarına ustaca yansıtmayı çok iyi biliyor. *Yaşlı adam gülümsedi. "Gidecek bir yer yok. Okyanus seni durdurur. Onları durduran okyanustan nefret eden yaşlı adamlar bekleşir kıyıda."
Al MidilliJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 20151,886 okunma