·252 syf.····Okunma: 11 Mart 2021 20:33 Yakup Kadri, gönülden desteklediği Atatürk'ün ideolojisini romana yansıtmaya çalışarak, Atatürk'ün yaptığı inkılapları ve bunları doğru anlamanın gerekliliğini bir roman formunda sunar. Son bölümde gerçekleşmeyen ancak yazarın hayalini kurduğu Ankara tasviri ile eseri tam bir tarihi roman olarak değil, bazen gerçekçi bazen de ütopik bir inceleme eseri olarak tanımlayabiliriz. Roman, Cumhuriyet Dönemi reformları sırasında toplumda yaşanan kırılmaları, batılılaşmanın yanlış anlaşılmasını ve geleneksellik ile modernleşme arasındaki çatışmayı anlatıyor. Türk tarihindeki üç farklı dönemi ele alıp, ana karakter Selma Hanım'ın çevresindeki gelişmeler çerçevesinde Milli Mücadele Dönemi'nden itibaren farklı kesimlerden insanlardan yola çıkarak Türk toplumunun değişim sürecini anlatmaktadır. Birinci dönem Sakarya Savaşı öncesi, ikinci dönem Cumhuriyet'in ilanını takip eden yılları, son dönem ise Türkiye Cumhuriyeti ilanından sonraki hayali on ila yirmi yılı kapsamaktadır. Dış cephede Selma Hanım'ı çevreleyen olaylar, aslında içeride detaylı bir Ankara portresi sunmaktadır.
Yakup Kadri'nin bu romanla kurucularından birisi olduğu Kadro Dergisi'nin "reformların halk tarafından doğru kavranabilmesi" amacını sürdürdüğünü de gözlemleyebiliyoruz. Kitabın son bölümünde, sınıfsız ve ayrıcalıksız bir ulus, artık işlerin zengin ve elit gruptan ziyade köylü lehine dönmesi ve hemen her alanda devletin etkisinin gözlenmesi, Kadro'nun da desteklediği Devletçilik ilkesini yazar romanında da vurgulamış diyebiliriz.