2021 57. kitabı
Okunma: 18 Mart 2021 11:43
Uluslar ve kriz dönemlerinin yönetilmesi üzerine bir sosyolojik ve politik çalışma olmuş. Kitap toplamda üç kısım on iki bölümden oluşuyor. Kitabın ilk kısmında yazar, bireylerin yaşadığı krizler ve krizden çıkış yollarıyla ilgili on iki kıstas oluşturur. Bireysel krizlerin aşılmasında kullanılan ölçütlerin ulusların krizlerine nasıl uygulandığıyla ilgili yedi ülkelik bir örneklem oluşturur. Finlandiya, Japonya, Şili, Endonezya, Almanya, Avustralya ve ABD seçilen ülkelerdir. Bu ülkeler son yüz elli yıllık süre içinde savaşlar, işgaller, darbeler ve ekonomik buhranlar gibi krizler yaşarlar. Yaşadıkları bu krizleri aşma yolunda kullandıkları başarılı ya da başarısız olmuş uygulamaları masaya yatırır Diamond. Kitap oldukça öğretici olmakla birlikte yazarın bakış açısı oldukça taraflıdır. Kapitalist ülkelerin sömürgeci, iğrenç davranışları üstünkörü bir kınamayla geçiştirilirken Rusya ,Çin ve Japonya gibi ülkeleri küresel çapta felaketlerin yaratıcısı olarak takdim eder. Kitabı daha sağlıklı mukayese edebilmek için -özellikle Şili ve Endonezya konusunda- Naomi Klein'ın Şok Doktrini adlı kitabını okuyabilirsiniz.
YükselişJared Diamond · Pegasus Yayınları · 2019308 okunma