2021 14. kitabı
Okunma: 18 Mart 2021 20:07
Sözlerime karmaşık duygular silsilesi içinde başlıyorum. Bu duygulardan biri ve en çok olanı da öfkedir. Yanlış anlaşılmasın, öfkemin nedeni kitabın içerik bakımından kötü, beklediğim sonla bitmemesi-ki kitapları asla böyle değerlendirmem-ya da beklediğim ilginin ben de uyanmaması değil, kitabın bizi götürdüğü serüvenin ister istemez insana dokunan sinir edici-okurken sinirlendiğim 3 kitaptan biridir-, yeri geldiğinde-tabiri caizse-''İçimin yağlarının eridiği'' anlar oldu. Zaten kitabı kitap yapan bizi bu karmaşık duygular silsilesinin içine sokması değil mi? Lafı fazla uzatmadan naçizane düşüncelerimi ve kitabın içeriğiyle ilgili- fazla derine inmeden-bilge vermek istiyorum. Kitapta, Afganistan'da yaşayan 2 kadının yaşadığı zorlukları, Afganistan'daki kadınların yaşadığı ve şu an bile yaşayabileceği haksızlıkları, zorbalıkları, değersizleştirmeleri, ezilmeleri gayet açık bir dille, sizi kitabın içine çekecek betimlemelerle ve hiçbir sayfasını sıkılmadan okuyabileceğiniz akıcı bir üslupla bu güzel eseri bizlere sunuyor yazar. Sözlerime başlarken sarf ettiğim cümlelerden fark edeceğiniz üzere yeri geldiğinde sizleri-ki bu çok fazladır- öfkelendiriyor, yeri geldiğinde ''İçinizin yağlarını eritiyor'', yeri geldiğinde de üzüntülü duyguların esiri oluyorsunuz. Ama bu duyguları bir kenara itecek olursak verdiği mesajların gayet açık ve net olduğunu düşünüyorum. Afganistan'daki yozlaşmanın bu kadar ileri gitmesini ve insanın insana nasıl olur da bu kadar gaddarca, faşistce davranabildiğini ve insanların hiçbir şey yokmuşcasına hayatlarına devam etmelerini ve özellikle Talibanlıların nasıl bu kadar-özür diliyorum- aptal, yobaz olduğunu aklım almıyor.Bu kitabı okurken yobazlığı ve gericiliği iliklerinize kadar yaşayacak, yukarıda sözünü ettiğim öfke duygusundan bir yudum değil on yudum içeceksiniz. Sözlerime son verirken okurken sinir olduğum ve bir o kadar da komik bulduğum bölümü, hem yukarıdaki açıklamaları desteklemek hem de sizlere bu kitaba başlamadan önce önünüze çıkacak ''aptallıklara ve yobazlıklara'' şimdiden hazır bulundurmak için bu bölümü sizlerle paylaşma ihtiyacı duyuyorum. ''Taliban resimleri bulunca,diye sürdürdü anlatmayı,kuşların uzun, çıplak bacaklarına bozulmuş. Kuzenin ayaklarını bağlayıp falakaya yatırmış, kan revan içinde bırakmış, sonra da bir seçenek sunmuşlar: Ya resimleri yok edeceksin ya da flamingoları edepli hale getireceksin.Bunun üzerine, kuzen eline fırça almış, kuşlara, her birine, tek tek pantolon giydirmiş. ''Al sana Müslüman Flamingo,'' dedi.
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,4bin okunma