Merhabalar,
Kayıp Zamanın İzinde serisinin ilk iki bölümü ile Proust’u tanıyınca hayatı ile ilgili meraklarım da arttı. Sanıyorum kitaplarını okuyan herkesin başına gelen bir durum bu....
Marcel Proust’u anlatan ilk seçtiğim kitap ise Edmund White’ın “ Marcel Proust, Bir Yaşam’ adlı biyografik kitabı oldu.
Eğer Kayıp Zaman ı okumaya hiç başlamamış olsaydım benim için bu hayatın bir anlamı olur muydu, bilemiyorum ama okuduğum ilk iki Kayıp Zaman serisinde Proust ile ilgili kafamda oluşan bir çok soru, bu kitap ile cavabını buldu.
Proust’un hayatı ile “Kayıp Zamanın İzinde” eserinin kesiştiği noktaları görmek; Eserinde yarattığı karakterleri gerçek hayatına giren hangi insanlardan esinlenerek ne şekilde oluşturduğunu anlamak büyük keyifti gerçekten.
Hayatında ailesinin ve aşklarının yerini ve önemini görerek edebiyat alanında ulaştığı başarıların zor basamaklarına şahit oldum.
Edmund White, yazdığı Proust Biyografisinde, bizzat Proust eserlerini, mektuplarını, döneme ait gazete ve dergi yazılarını, diğer yazarlar tarafından yazılmış biyografileri derleyerek oluşturmuş.
Proust için öyle farklı yaklaşımlar var ki kitapta örneklenen; bir yazar Proust’u romanın son noktası olarak nitelerken ,bir diğer yayınevi sahibi ise Proust’u yüzeysel bir dandy(züppe) ve bir sosyete dedikoducusu olarak görmüştür.
Bir Balzac hayranı olarak karakterlerin devamlılığını kendi kurgusunda da kullanmış olması ile gurur duyarken aynı Balzac gibi 51 yaşında ölmüş olması da düşündürücü bir son.