Bir Yaşam

Orijinal Adı:
Marcel Proust: A Life

2024 4. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2024 22:16
Bu Dâvet Bizim Okuma KulübüBu Dâvet Bizim Okuma Kulübü’müzden bir grup arkadaşım ile her sene olduğu gibi bu sene de Marcel ProustMarcel Proust alt okumalarını başlattık. Önceki yıllarda okuyamayanlar ya da yarım bırakanlarla ele ele, Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisinin yedi kitabı dahil, Proust’a dair toplam 12 kitap okuyacağız bu yıl. Ve White’in eseri bu okumaların ilk kitabı idi. Edmund WhiteEdmund White bu kitapla birlikte bizi Proust’un serisine hazırlarken, yer yer spoiler da veriyor. Ancak o kadar çok sayıda ve derinlikli eserler okuyacağız ki, White’in spoilerları muhtemelen uçup gidecek :) Bu kitapta Proust’un çocukluğu, eşcinselliği ve aşkları, eserlerini yazma süreçleri, bir çok ünlü isimle olan tanışıklığı, hayatındaki kişileri eserlerinde kiminle eşleştirdiği, Dreyfus davası savunucularından biri olduğu, Andre Gide’in Swann’ların Tarafı’nı basmayı reddetmesi Proust’un efemine tavırları ve nevrozlarını iyileştirmek için babasının başvurduğu yolları…vb. okuduk. Şubat ayında Proust’un hizmetkarı Celeste AlbaretCeleste Albaret’in kaleme aldığı,
Bu Dâvet Bizim
·152 syf.·
2019 46. kitabı
Kitabı dün gece bitirdim. Bitirdigimden beri aynı şeyi düşünüyorum. Kayıp Zamanin İzinde serisinden önce mi okunmalı, sonra mı? (Çünkü ne zaman Proust ile ilgili bir kitap okusam bu soruyla karşılaşıyorum.) Aslında bu bir biyografi ve genel hatlarıyla bize Marcel Proust'un hayatını anlatıyor fakat yer yer Kayıp Zamanin İzinde'ye de gidiyoruz. Konu her seriye geldiğinde, seri hakkında bilgi veriyor kitap bize, özellikle karakterler hakkında. Buraya kadar bir sorun yokmuş ve seriden önce de okunabilirmiş gibi gelse de, kitapta öyle bir bölüm var ki; bir anda kafamda bir ışık yandı ve Sodom ve Gomorra, Mahpus ve Albertine Kayıp kitaplarıyla ilgili gerçekliğin farkına vardım. Eğer bu bilgileri seriyi okumadan önce biliyor olsaydım "yok hayır bu karakter gerçek değil, evet bu olay yaşandı ama karşısındaki kişi bu degildi ya da Marcel bu duyguları yaşadı ama o zaman değil şu zaman" diyecektim, dahası hangi olaylar duygular aslında kiminle yaşandı bunu bildiğim için okumanın tüm heyecanı gidecekti ve kitap gerçekliğini yitirecekti. Çünkü biliyorsunuz Kayıp Zamanin İzinde yarı otobiyografik bir seri bu nedenle de bu anlattıklarım oldukça hassas bir noktalar. Edmund White, Marcel Proust'un hayatına hakim, Kayıp Zamanin İzinde serisini de satır satır biliyor hatta satır aralarını da biliyor. İyisiyle kötüsüyle ne varsa anlatmaya çalışmış ama sanki biraz nerede durmasi gerektiğini bilememiş. Proust ile ilgili her detaya ilgiyle yaklaşan ben bile, " iyi de bana ne bundan" dedim. Sanki bu kadar özele girmeye gerek yoktu, her konuyu Marcel Proust'un cinsel yönelimlerine getirmemeliydi. Ardında Kayıp Zamanın İzinde'yi bırakmış bir yazar hakkında öncelik verilmesi gereken konu bu degildi. Yine de iyi araştırılmış, güzel bilgiler sunan başarılı bir biyografi olduğunu kabul etmek
2021 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 23:24
Edmund White’ın Marcel Proust biyografisini, Marcel Proust okumaları ile eş zamanlı okumayı planlarken, bitiriverdim. Oldukça akıcı, ilgi uyandırıcı bir kitap olan Marcel Proust Bir Yaşam kitabı, Marcel Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisinin karakterlerinin gerçek yaşamda kimlerden yola çıkılarak yazıldığı üzerine pek çok ipucu içeriyor. Kitabı seriden önce okumak doğru oldu diye düşünüyorum.Yeri geldiğinde tekrar dönüp karıştırmalı elbette. Proust üzerine çok kapsamlı bir biyografi çalışması değil Marcel Proust Bir Yaşam kitabı.
2021 7. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 17:09
Marcel Proust okuyoruz, okurken de onu her yönüyle tanımaya çalışıyoruz. Kitaplığımızda birçok kitap var hakkında yazılmış. Bulabildiklerimizi hemen aldık. Onlardan biri de görseldeki kitap. Proust'u ve yazma sürecini, "Kayıp Zamanın İzinde" serisinde hayat bulmuş karakterlerin hemen her birinde Proust'un yaşamından izler bulunduğunu, kimin aslında kim olduğunu öğrenmeden Proust okumayı uygun bulmadık. Başka yazarların küllliyatını okumaya karar verdiğimizde de o yazar hakkında yazılmış kaynaklara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kitapta da bahsedildiği gibi, buna "biyografik yöntem" deniyormuş. Proust'un arasının pek de iyi olmadığı edebiyat eleştirmeni Sainte-Beuve "biyografik yöntem" fikrinin kurucusuymuş. Biz onun dediği gibi yazarların mektuplarına, günlüklerine ulaşamasak da, biyografi ve inceleme kitaplarını, külliyatla eş zamanlı okuyoruz. Marcel Proust okuyanlara, Edemund White'n MARCEL PROUST - BIR YAŞAM isimli incelemesini mutlaka tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar ☺ . . . #okudumbitti #marcelproust #edebişeyler #inceleme #kitaptavsiyesi #okumahalleri #okumaönerisi #külliyatokumalarım #2021okumalarım #edmundwhite
2025 18. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 12:27
Kayıp Zamanın İzinde’den sonra Proust’la ilgili kaynakları okuma hırsım çok yoğun fakat bir taraftan onları oldukça yavaş bir şekilde tüketebiliyorum. Çünkü onlar bittiğinde Kayıp Zamanın İzinde’ye ikinci kez başlayacağım, evet, bu çok beklediğim bir şey ve güzel de ama o da bittikten sonra elimde Proust’a dair okuyacak hiçbir şey kalmayacak. Yani çok değişik bir çıkmazdayım. Hala elimde birkaç kaynak kitap daha var, satın almadıklarım da vardır belki. Onunla ilgili ne bulursam almaya çalışıyorum, arayışım hiç bitmeyecek sanırım. Henüz dilimize çevrilmeyen kitaplar da var tabii ki, bazıları da ona ait hatta. Yayınevleri bir güzellik yapıp onlara da el atarsa çok mutlu edecekler beni ve tabii ki tüm Proust severleri. Edmund White kaleminden çıkan ‘’Marcel Proust, Bir Yaşam’’ Proust ile ilgili okuduğum en iyi kitap değil tabii ki, bana göre Celeste Albaret’in ‘’Monsieur Proust’’unu geçen olabilecek mi bilmiyorum. Aralarında en sevdiğim oydu. Yine de Proust’a dair bir şeyler sunan her kitap gönlümde ayrı bir yere sahip çünkü onun hakkında çoğu şeyi bilsem bile hala beni şaşırtmaya devam edebiliyor. Mesela Joyce ve Proust’un karşılaştıklarını bilmiyordum. ‘’Joyce ile Proust bir kere karşılaştılar; o da birbirlerine tek kelime etmedikleri bir taksi yolculuğu sırasında -zaten birbirlerinin eserlerini de okumamışlardı.’’ /s.10 Başka yazarlar da var bu arada, bazılarını tanıyorsunuzdur: Mesela Woolf’un Proust hayranı olduğundan haberim vardı, onun da kitaplarını belki bu yüzden çok seviyorum. Andre Gide’den de bahsediyor bu eser, hem de birçok kez… Bence Gide gibi birine Proust’u anlatan bir kitapta bu kadar yer verilmesi Marcelciğime haksızlık… Proust’la tanışmadan birkaç gün önce Kadınlar Okulu’nu okumuştum, fena değildi ama artık Gide okuyasım gelmiyor. Çünkü:
2020 44. kitabı
Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust... 10 Temmuz 1871 yılında Auteuil'de dünyaya geldi.Anne ve babası oldukça kültürlü insanlardı.9 yaşına geldiğinde ilk ciddi astım nöbetini geçirdi. Bundan sonra her zaman hasta bir çocuk olarak anıldı.Çocukluğunun büyük bir bölümünü bir çiftlikte tatil yaparak geçirdi. Liseye kayıt oldu fakat hastalığı yüzünden eğitimi yarıda kaldı.Buna rağmen edebiyat yeteneği ile ön plana çıktı.Arkadaşları sayesinde burjuva sınıfının salonlarına girebildi.Hayatı boyunca bir işte çalışmadı annesi ve babası ölünceye dek onların yanında yaşamayı sürdürdü.Bir eşcinsel olan yazar eserlerinde eşcinselliği uzun uzun işledi. Felsefe diplomasını aldı. Yaşamının son 3 yılını yatakta geçirdi. Gündüzleri yatıyor geceleri ise romanını bitirmeye çalışıyordu.1922 yılında zatürreye yakalandı ve akciğer apsesinden dolayı yaşama veda etti.Yaşarken edebiyat dünyasının yarısı onu parlak bir yazar olarak lanse etse de diğer yarısı okunamayacak kadar ağır olduğunu belirtmişlerdir. ️ #marcelproust : #biryaşam ,Türkçede yayımlanmış ilk Proust biyografisi olma özelliğini taşıyor. #edmundwhite , #proust üzerine kaleme aldığı bu biyografisinde, yine hikâye ile anlatı arasında gidip gelen güçlü bir üslupla okurunun karşısına çıkıyor. Bir Yaşam, modernizmin büyük ustası üzerine yazılmış oylumlu bir biyografya ve romanesk bir anlatı. Bu biyografide; Proust’un aile yaşamında gizil kalmış yönlerden, sevgilileriyle olan ilişkilerine; Kayıp Zamanın İzinde romanlarında yaratılan karakterlerin yazarın yaşamındaki karşılıklarından, gerçeğin kurgusallaşırken uğradığı çarpıtma biçimlerine; yazarın romanlarında denediği üslubun “oluş” sürecinden, bu üslubun eleştirel okumalarına dair birçok ayrıntıya tanıklık edeceksiniz.Yakın tarihlerde İngiltere’de yapılan bir ankete göre, bir
2021 14. kitabı
Merhabalar, Kayıp Zamanın İzinde serisinin ilk iki bölümü ile Proust’u tanıyınca hayatı ile ilgili meraklarım da arttı. Sanıyorum kitaplarını okuyan herkesin başına gelen bir durum bu.... Marcel Proust’u anlatan ilk seçtiğim kitap ise Edmund White’ın “ Marcel Proust, Bir Yaşam’ adlı biyografik kitabı oldu. Eğer Kayıp Zaman ı okumaya hiç başlamamış olsaydım benim için bu hayatın bir anlamı olur muydu, bilemiyorum ama okuduğum ilk iki Kayıp Zaman serisinde Proust ile ilgili kafamda oluşan bir çok soru, bu kitap ile cavabını buldu. Proust’un hayatı ile “Kayıp Zamanın İzinde” eserinin kesiştiği noktaları görmek; Eserinde yarattığı karakterleri gerçek hayatına giren hangi insanlardan esinlenerek ne şekilde oluşturduğunu anlamak büyük keyifti gerçekten. Hayatında ailesinin ve aşklarının yerini ve önemini görerek edebiyat alanında ulaştığı başarıların zor basamaklarına şahit oldum. Edmund White, yazdığı Proust Biyografisinde, bizzat Proust eserlerini, mektuplarını, döneme ait gazete ve dergi yazılarını, diğer yazarlar tarafından yazılmış biyografileri derleyerek oluşturmuş. Proust için öyle farklı yaklaşımlar var ki kitapta örneklenen; bir yazar Proust’u romanın son noktası olarak nitelerken ,bir diğer yayınevi sahibi ise Proust’u yüzeysel bir dandy(züppe) ve bir sosyete dedikoducusu olarak görmüştür. Bir Balzac hayranı olarak karakterlerin devamlılığını kendi kurgusunda da kullanmış olması ile gurur duyarken aynı Balzac gibi 51 yaşında ölmüş olması da düşündürücü bir son.
2024 90. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2024 00:40
Kitabın adı: Marcel Proust Bir Yaşam Yazarın adı:Edmund White Sayfa sayısı:152 Proust'un Kayıp Zaman İzinde isimli serisine ön hazırlık olarak okudum. Kitabımız Proust'un yaşamı,seriyi nasıl yazdığı, özel hayatında nasıl bir insan olduğunu, çocukluğu,gençliği,aşkları eşcinselliği,eserlerini yazma süreçlerini,tanıdığı birçok ünlüyü ve eserlerinde eşleştirdiği kişileri anlatıyor.
2019 57. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2019 09:31
Adından da anlaşılacağı üzere, Marcel Proust'un yaşamı, kişisel özellikleri, Kayıp Zamanın İzinde'de yarattığı karakterlerin kendi yaşamındaki izdüşümü üzerine yazılmış, bir çırpıda okunabilir bir kitap. Kitapta birçok edebî atıf var ama o edebi atıfların anlamını bilmeden okumanın da çok birşey kaybettirmediğini düşünüyorum.
Marcel Proust 101
2022 29. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2022 14:31
Bir yazarı anlamak için kaç kitap gerekir? Kendi yazdıkları -romanları, hikayeleri, şiirleri- onun hakkında yazılanlar -biyografiler, eleştiriler, övgüler- kaçı yeterlidir bir yazarı anlamak için? Marcel Proust ile yollarımız 2021 yılının Eylül ayında kesişti ilk. Swannlar’ın tarafı ile pek anlaşamadık doğrusu bitti ama kalksın da gitsin dediğim bir misafir gibiydi. Hani olur ya sürekli anlatan o “tecrübeli” amca; anlatır anlatır bir yerde film kopar sonra tekrar döndüğünde kendi kendine sorarsın ne anlatıyor bu adam diye. Ah işte ben de tam da bu şekildeydi durumlar. Ama yüreğimde bir yerlerde tekrar karşılaşacağımız umudu da hâlâ vardı… Daha sonra canım arkadaşım Fazilet ile 2022 nisan ayından itibaren her ay bir kitap olacak şekilde başladık bu uzun soluklu maratona. Ve bu naif adamı daha yakından tanımak için bu biyografi ile karşılaştım. Anlatım çeviri o kadar iyiydi ki… Olabildiğince tarafsız bir şekilde anlatmaya çalışmış Edmund White bu sıradaşı yazarı… Kitabın sonunda yer alan diğer biyografilerle ilgili verilen bilgiler de ayrıca açıklayıcı olmuş. Hangi okumanın daha çok verimli olacağını, hangisinin ön yargılı olduğu tamamlayıcı olmuş. Nihayetinde biriyle tanışmadan önce onu ön yargısı olmayan birinden dinlemek gibiydi bu biyografiyi okumak. Sevgili Marcel Proust ile yolumuz uzun onunla ilgili okuyacağım daha çok şey var. Tekrar görüşmek dileğiyle… fazifazi Marcel ProustMarcel Proust Edmund WhiteEdmund White
Biyografi

Edmund WhiteYazar · 3 kitap
Edmund Valentine White III, Amerikalı yazar. 1998'den beri Princeton Üniversitesi yaratıcı yazarlık profesörü olarak çalışmaktadır. White, 20. yüzyılın en nüfuzlu gey yazarlarından biri olarak kabul edilir. Vikipedi Doğum tarihi: 16 Ocak 1940 (78 yaşında), Cincinnati, Ohio, ABD Eş: Michael Carroll Filmler: The Banned Woman Ödüller: Lambda Literary Award for Gay Fiction, DAHA FAZLA Eğitim: Michigan Üniversitesi (1962), Cranbrook Schools