Marcel Proust 'un kıyısından köşesinden dolanıyorum. Hakkında yazılmış bütün kitaplari elime geçtikçe okuyorum .Epik Kayıp Zamanın Izinde 7'lisine başlamadan önce okuma serüvenimi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Daha önce Alain de Botton'un "Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir?" adlı incelemesini okumuştum. Okuması keyifli ironik bir kitaptı. Şimdi Edmund White'in Proust biyografisini bitirdim. Ardından Mehmet Rifat'in Marcel Proust ya da Bir Roman Yaratmak adlı incelemesini okuyacağım, hatta başladım.
Marcel Proust:Bir Yaşam adlı eserde White çocukluğundan itibaren Proust hakkında bilgi verirken onun eserini yazarken nelerden yola çıktığını nelerden etkilendiğini, romandaki karakterlerin gerçek yaşamda kimlerle denk düştüğünü ortaya koymuş. Astım hastası, takıntılı,dedikodu sever,snop,arkadaş canlısı, eşcinsel, annesine takıntı derecesinde sevgi besleyen zor bir karakter,zor ve kisa bir yaşam.
Tüm bunların yanında haklinin yanında, demokrat, siyasi konularda fikrini belirtmekten çekinmeyen ama çok da olayların içinde olmayan bir yazar.Butun hayatını büyük eserini yazabilmek için harcamış. Gezmiş,görmüş,yemiş ,sevmis, harcamış, dinlemiş kısa ama dolu dolu bir yaşam sürmüş. Son zamanlarda odasından çıkmamasına rağmen.
20.yüzyılın en büyük romancısı kabul edilen klasiklesmis roman kalıplarını kıran,yeni romanı yaratan Proust okunmayı hak ediyor.....