Bir Yaşam

Edmund White
Marcel Proust: Bir Yaşam, Türkçede yayımlanmış ilk Proust biyografisi olma özelliğini taşıyor. Edmund White, Proust üzerine kaleme aldığı bu biyografisinde, yine hikâye ile anlatı arasında gidip gelen güçlü bir üslupla okurunun karşısına çıkıyor. White’ın yayınevimizden çıkan üçüncü kitabı Marcel Proust: Bir Yaşam, modernizmin büyük ustası üzerine yazılmış oylumlu bir biyografya ve romanesk bir anlatı. Bu biyografide; Proust’un aile yaşamında gizil kalmış yönlerden, sevgilileriyle olan ilişkilerine; Kayıp Zamanın İzinde romanlarında yaratılan karakterlerin yazarın yaşamındaki karşılıklarından, gerçeğin kurgusallaşırken uğradığı çarpıtma biçimlerine; yazarın romanlarında denediği üslubun “oluş” sürecinden, bu üslubun eleştirel okumalarına dair birçok ayrıntıya tanıklık edeceksiniz. Marcel Proust: Bir Yaşam, Proustseverlere Edebi Şeyler’in bir armağanıdır. Yakın tarihlerde İngiltere’de yapılan bir ankete göre, bir grup yazar ve çevirmen, “En çok etkilendiğiniz 20. yüzyıl romancısı kimdir?” ve “Sizce 21. yüzyılda en kalıcı etkiyi bırakacak olan romancı kimdir?” sorularına “Marcel Proust” cevabını vermiş. Çocuk Proust’un çaya bandığı madlen kurabiyesi, Fransız edebiyatının kuşkusuz en ünlü simgesi artık; benliğimizin derinliklerinden kopup gelen, yıllar sonra tekrar gün yüzüne çıkan hatıralarımızdan bahsederken “Proustyen deneyimler” gibi laflar ediyoruz. Ukala ukala konuşan tipler, “Proust gibiler efendi olup sefahat alemlerine dalmasa bugün dünya edebiyatı çok daha yoksul olurdu” gibi laflar etmeden duramıyorlar. Tek satır okumamış olanların bile iki lafından biri, Proust hakkında. (Tanıtım Bülteninden)
152 sayfa

8/10 puan verdi
Kitabı dün gece bitirdim. Bitirdigimden beri aynı şeyi düşünüyorum. Kayıp Zamanin İzinde serisinden önce mi okunmalı, sonra mı? (Çünkü ne zaman Proust ile ilgili bir kitap okusam bu soruyla karşılaşıyorum.) Aslında bu bir biyografi ve genel hatlarıyla bize Marcel Proust'un hayatını anlatıyor fakat yer yer Kayıp Zamanin İzinde'ye de gidiyoruz.
Bu Dâvet Bizim Okuma Kulübü
Bu Dâvet Bizim Okuma Kulübü
’müzden bir grup arkadaşım ile her sene olduğu gibi bu sene de
Marcel Proust
alt okumalarını başlattık. Önceki yıllarda okuyamayanlar ya da yarım bırakanlarla ele ele, Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisinin yedi kitabı dahil, Proust’a dair toplam 12 kitap okuyacağız bu yıl. Ve White’in eseri bu okumaların ilk kitabı idi.
bu
Puan vermedi
Proust'un eserlerinin hayatıyla bağlantısı, edebi kişiliği hakkında bilgilenmek hoşuma gitse de bu biyografinin fazlaca kişiselleştirildiğini düşünüyorum. Çoğu yerde Proust ve edebiyatıyla ilgili hiçbir bağlantısı olmayan magazinsel ve mahrem bilgilerin verilmesi Proust adına beni rahatsız etti. Üstelik kitapta da Proust'un bu mahremiyeti ölene kadar bozmadığı bilgisi mevcut. O zaman siz neden anlatıyorsunuz ? Ben öldükten sonra bunları yakın, diyen birinin şaheserini gözünü kırpmadan ateşe atacak biri oldugum için belki bilemiyorum ( Bu da çok şahsi oldu ) Kafka okurken sırf bu sebeple onun mahremine girmiş gibi hissettiği için rahatsız olduğunu söyleyen bir arkadaşım vardı, kimdi acaba o ? Max Brodların attığı gül incitir bizi.
Puan vermedi
Marcel Proust 'un kıyısından köşesinden dolanıyorum. Hakkında yazılmış bütün kitaplari elime geçtikçe okuyorum .Epik Kayıp Zamanın Izinde 7'lisine başlamadan önce okuma serüvenimi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Daha önce Alain de Botton'un "Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir?" adlı incelemesini okumuştum. Okuması keyifli ironik bir kitaptı. Şimdi Edmund White'in Proust biyografisini bitirdim. Ardından Mehmet Rifat'in Marcel Proust ya da Bir Roman Yaratmak adlı incelemesini okuyacağım, hatta başladım. Marcel Proust:Bir Yaşam adlı eserde White çocukluğundan itibaren Proust hakkında bilgi verirken onun eserini yazarken nelerden yola çıktığını nelerden etkilendiğini, romandaki karakterlerin gerçek yaşamda kimlerle denk düştüğünü ortaya koymuş. Astım hastası, takıntılı,dedikodu sever,snop,arkadaş canlısı, eşcinsel, annesine takıntı derecesinde sevgi besleyen zor bir karakter,zor ve kisa bir yaşam. Tüm bunların yanında haklinin yanında, demokrat, siyasi konularda fikrini belirtmekten çekinmeyen ama çok da olayların içinde olmayan bir yazar.Butun hayatını büyük eserini yazabilmek için harcamış. Gezmiş,görmüş,yemiş ,sevmis, harcamış, dinlemiş kısa ama dolu dolu bir yaşam sürmüş. Son zamanlarda odasından çıkmamasına rağmen. 20.yüzyılın en büyük romancısı kabul edilen klasiklesmis roman kalıplarını kıran,yeni romanı yaratan Proust okunmayı hak ediyor.....
Puan vermedi
Edmund White’ın Marcel Proust biyografisini, Marcel Proust okumaları ile eş zamanlı okumayı planlarken, bitiriverdim. Oldukça akıcı, ilgi uyandırıcı bir kitap olan Marcel Proust Bir Yaşam kitabı, Marcel Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisinin karakterlerinin gerçek yaşamda kimlerden yola çıkılarak yazıldığı üzerine pek çok ipucu içeriyor. Kitabı seriden önce okumak doğru oldu diye düşünüyorum.Yeri geldiğinde tekrar dönüp karıştırmalı elbette. Proust üzerine çok kapsamlı bir biyografi çalışması değil Marcel Proust Bir Yaşam kitabı.
8/10 puan verdi
Marcel Proust okuyoruz, okurken de onu her yönüyle tanımaya çalışıyoruz. Kitaplığımızda birçok kitap var hakkında yazılmış. Bulabildiklerimizi hemen aldık. Onlardan biri de görseldeki kitap. Proust'u ve yazma sürecini, "Kayıp Zamanın İzinde" serisinde hayat bulmuş karakterlerin hemen her birinde Proust'un yaşamından izler bulunduğunu, kimin aslında kim olduğunu öğrenmeden Proust okumayı uygun bulmadık. Başka yazarların küllliyatını okumaya karar verdiğimizde de o yazar hakkında yazılmış kaynaklara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kitapta da bahsedildiği gibi, buna "biyografik yöntem" deniyormuş. Proust'un arasının pek de iyi olmadığı edebiyat eleştirmeni Sainte-Beuve "biyografik yöntem" fikrinin kurucusuymuş. Biz onun dediği gibi yazarların mektuplarına, günlüklerine ulaşamasak da, biyografi ve inceleme kitaplarını, külliyatla eş zamanlı okuyoruz. Marcel Proust okuyanlara, Edemund White'n MARCEL PROUST - BIR YAŞAM isimli incelemesini mutlaka tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar ☺ . . . #okudumbitti #marcelproust #edebişeyler #inceleme #kitaptavsiyesi #okumahalleri #okumaönerisi #külliyatokumalarım #2021okumalarım #edmundwhite
8/10 puan verdi
Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust... 10 Temmuz 1871 yılında Auteuil'de dünyaya geldi.Anne ve babası oldukça kültürlü insanlardı.9 yaşına geldiğinde ilk ciddi astım nöbetini geçirdi. Bundan sonra her zaman hasta bir çocuk olarak anıldı.Çocukluğunun büyük bir bölümünü bir çiftlikte tatil yaparak geçirdi. Liseye kayıt oldu fakat hastalığı
9/10 puan verdi
Merhabalar, Kayıp Zamanın İzinde serisinin ilk iki bölümü ile Proust’u tanıyınca hayatı ile ilgili meraklarım da arttı. Sanıyorum kitaplarını okuyan herkesin başına gelen bir durum bu.... Marcel Proust’u anlatan ilk seçtiğim kitap ise Edmund White’ın “ Marcel Proust, Bir Yaşam’ adlı biyografik kitabı oldu. Eğer Kayıp Zaman ı okumaya hiç başlamamış olsaydım benim için bu hayatın bir anlamı olur muydu, bilemiyorum ama okuduğum ilk iki Kayıp Zaman serisinde Proust ile ilgili kafamda oluşan bir çok soru, bu kitap ile cavabını buldu. Proust’un hayatı ile “Kayıp Zamanın İzinde” eserinin kesiştiği noktaları görmek; Eserinde yarattığı karakterleri gerçek hayatına giren hangi insanlardan esinlenerek ne şekilde oluşturduğunu anlamak büyük keyifti gerçekten. Hayatında ailesinin ve aşklarının yerini ve önemini görerek edebiyat alanında ulaştığı başarıların zor basamaklarına şahit oldum. Edmund White, yazdığı Proust Biyografisinde, bizzat Proust eserlerini, mektuplarını, döneme ait gazete ve dergi yazılarını, diğer yazarlar tarafından yazılmış biyografileri derleyerek oluşturmuş. Proust için öyle farklı yaklaşımlar var ki kitapta örneklenen; bir yazar Proust’u romanın son noktası olarak nitelerken ,bir diğer yayınevi sahibi ise Proust’u yüzeysel bir dandy(züppe) ve bir sosyete dedikoducusu olarak görmüştür. Bir Balzac hayranı olarak karakterlerin devamlılığını kendi kurgusunda da kullanmış olması ile gurur duyarken aynı Balzac gibi 51 yaşında ölmüş olması da düşündürücü bir son.
Marcel Proust
Marcel Proust'un 'Kayıp Zamanın İzinde' eserine hazırlık yapmak için bu kitabı aldım. Proust'un hayatını ve yazarlık serüvenini objektif bilgilerle aktarmasını beğendim. Elbette daha kapsamlı eserler de vardır, ancak başlangıç ve yazarı tanımak açısından yeterli buldum.
Marcel Proust 101
Bir yazarı anlamak için kaç kitap gerekir? Kendi yazdıkları -romanları, hikayeleri, şiirleri- onun hakkında yazılanlar -biyografiler, eleştiriler, övgüler- kaçı yeterlidir bir yazarı anlamak için? Marcel Proust ile yollarımız 2021 yılının Eylül ayında kesişti ilk. Swannlar’ın tarafı ile pek anlaşamadık doğrusu bitti ama kalksın da gitsin dediğim bir misafir gibiydi. Hani olur ya sürekli anlatan o “tecrübeli” amca; anlatır anlatır bir yerde film kopar sonra tekrar döndüğünde kendi kendine sorarsın ne anlatıyor bu adam diye. Ah işte ben de tam da bu şekildeydi durumlar. Ama yüreğimde bir yerlerde tekrar karşılaşacağımız umudu da hâlâ vardı… Daha sonra canım arkadaşım Fazilet ile 2022 nisan ayından itibaren her ay bir kitap olacak şekilde başladık bu uzun soluklu maratona. Ve bu naif adamı daha yakından tanımak için bu biyografi ile karşılaştım. Anlatım çeviri o kadar iyiydi ki… Olabildiğince tarafsız bir şekilde anlatmaya çalışmış Edmund White bu sıradaşı yazarı… Kitabın sonunda yer alan diğer biyografilerle ilgili verilen bilgiler de ayrıca açıklayıcı olmuş. Hangi okumanın daha çok verimli olacağını, hangisinin ön yargılı olduğu tamamlayıcı olmuş. Nihayetinde biriyle tanışmadan önce onu ön yargısı olmayan birinden dinlemek gibiydi bu biyografiyi okumak. Sevgili Marcel Proust ile yolumuz uzun onunla ilgili okuyacağım daha çok şey var. Tekrar görüşmek dileğiyle…
fazi
fazi

Edmund WhiteYazar · 3 kitap
Edmund Valentine White III, Amerikalı yazar. 1998'den beri Princeton Üniversitesi yaratıcı yazarlık profesörü olarak çalışmaktadır. White, 20. yüzyılın en nüfuzlu gey yazarlarından biri olarak kabul edilir. Vikipedi Doğum tarihi: 16 Ocak 1940 (78 yaşında), Cincinnati, Ohio, ABD Eş: Michael Carroll Filmler: The Banned Woman Ödüller: Lambda Literary Award for Gay Fiction, DAHA FAZLA Eğitim: Michigan Üniversitesi (1962), Cranbrook Schools
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.