2021 8. kitabı
Okunma: 20 Mart 2021 23:57
Martin Eden, uzun zamandır karşılaştığım en iyi karakter ve kesinlikle en iyi arkadaş... Jack London’ın yarı otobiyografik romanı olan bu eseri okurken sadece kitabın baş karakteri Martin Eden’ı değil, aynı zamanda yazarın hayatından bazı kesitleri, olayları da kitapta karakter üzerinden görmüş oluyoruz. İş Bankası çevirisinde çevirmen, kitap içinde önemli yerlerde son notlar koyarak yazar ile karakterin hayatlarının kesiştiği yerlere dikkat çekiyor, okuyacaksanız mutlaka İş Bankasından okumanızı tavsiye ederim. Gemilerde çalışan, kaba saba, eğitim almamış, pek görgüsü olmayan Martin Eden, bir gün kavga eden kalabalık arasından Arthur adında bir genci kurtarır. Arthur, kurtarıcısı Eden’ı evine yemeğe davet eder. Eden hayatında ilk defa böyle insanların arasına, böyle bir evin içine girer ve önceleri efendileriymiş gibi baktığı bu burjuva takımının içinde ne yapacağını, nasıl konuşacağını bir türlü kestiremez aynı zamanda hayatını kurtardığı gencin ablasına da o akşam yemekte aşık olur. Aşkı ve hırsı sayesinde kitaplara gömülen Eden, kendini değiştirmek, kalıbının dışına çıkmak, kendini bu burjuva topluluğuna kabul ettirmek için çok çabalar ve sonunda bunu başarır. Bu başarı yolunda çok kez ne yapacağını, nasıl yapacağını bilemez ve bir şekilde kendini şekillendirmenin yolunu bulur. Artık düşünceleri, konuşması, giyinişi eskisi gibi değildir ama hala hayatının aşkıyla evlenebilmesi için büyük bir engel vardır; düzenli bir iş. Kendisinin çok büyük bir yazar olacağını söyleyen Martin, bunu kimseye inandıramaz. Ailesi, sevgilisi ve etrafındaki diğer tüm kişiler Martin’in bu hayal dünyasından kurtulmasını, düzenli bir işe başlamasını önerir ama o ne zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın bunun bir hayal olmadığını, bir gün hedefine ulaşacağını bilir. Gece gündüz dinlemeden, uyku nedir bilmeden düşünür, okur, yazar... ta ki bu çabalarının koca bir hiç uğruna olduğunu anlayana kadar... Eserde sınıflar arası ayrımı, yüksek burjuvanın toplumun gözündeki yeri ve alt sınıftaki insanların dünyaya bakışları en içten, en ince şekilde işlenmiş. Kitabın içinde her kişinin kendinden ufak da olsa bir şeyler bulacağını düşünüyorum şahsen ben çok şey buldum. Ayrıca kitabı çekici kılan en büyük özelliği içinde yazarın hayatından kesitler olması. Bir insanın kendi hayatındaki olayların bir kısmını kitaba, bir karaktere aktarması, onunla bağdaştırması ve bu karakterin okurlar tarafından, yazarın en sevilen karakteri olması ayrıca dikkat çeken, muhteşem bir detay... “Kendine güveni tamdı ama kendine yalnızca kendisi güveniyordu.” İyi okumalar.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,1bin okunma