Kant annemle tanışmalısın acilen. :)
2021 177. kitabı
Tüm bilgiler deneyim yolu ile elde edilir fakat bu tüm bilginin deneyime dayandığı gerçeğini doğrulamaz. Veriler şüphe, yargı, ve insanın akli değerlendirmesi ile kabul edilir, nesnel hâle geçer. Oysa deneyim kesin yargılara denir. Kant Analitik yargı 'ya karşıdır. Sentetik yargı taraftarıdır. Kant'a göre 7+5 ile 12 aynı şey değildir. Balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmeyi öğütler. Deneyim bize bilgi ödünç vermiyor. Sadece aynı olayla karşılaşınca kavram arayışına girmemizi engelliyor. Deneyim his,yeti ve görülerle elde edilemez. Zaman deneyimden çıkarılan bir kavram değildir. Bilgi his ve deneyimle birleştiği zaman anlamlı ve değerli olur. Kategori yunancada yargılama , suçlama anlamına gelir. Kant kategoriyi kavramları anlamak için kullandığımız zaman yararlı. Bir kavramı olumsuz anlamına dayanarak sınıflandırmak için kullanırsak zararlı bulduğunu söylüyor. Misal hayvan canlıdır . [Kant'a göre doğru bir kategori şekli] Hayvan düşünemeyen bir canlıdır. [Kant'a göre yanlış bir kategori şekli. ] Bunun dışında Kant dünya kavramını insanların anlamlandırmasına bağlı olarak değişeceğini düşünüyor. Öyle de değil midir? Fakire göre dünya zindanken. Zengine cennet. Aşığa göre dünya sevgilinin adım attığı her yer. İş adamına göre dünya seminer,toplantı, iş yemekleri. Dansöze göre dünya bir taverna. Solcuya göre dünya devrim. Sağcıya göre Turan. Yani herkes gördüğü şekilde anlamlandırır. Umarım bir gün ben de anlamımı bulurum. Neyse lafı fazla uzattım, felsefeyle kalın.
Felsefe
Immanuel KantAhmet Üzümcüoğlu · Parola Yayınları · 201964 okunma