2021 6. kitabı
Okunma: 22 Mart 2021 14:58
Murakami ye tek kitapla bir şans verilecekse bu kitap o kitap olabilir. Uzun ancak sürükleyici bir roman. Metafor dolu gizem dolu bir serüven. Yaşından büyük bir iç dünyası olan Kafka (hem franz kafka ya gönderme hem de çekçe de karga anlamındadır) babasından, babasının kehanetinden kaçma, terk ettiği anne ve ablasını hatta kendini bulma yolunda çıktığı uzun bir yol. Doğa üstü bazı olaylar ile roman anlatımı hareketlenmiş. Kedilerle konuşan, gökten sülük ve balık yağdıran Nakata, bilimkurgu hikayelerini andıran uyuyan çocuklar, konuşan kargalar ,romanın sonlarındaki gizemli orman, kütüphanede geçen Saeki hanım lı kısımlar, Jhonny Walker ve Albay Sandler ın vücut bulduğu rüya-gerçek karışımı kısımlar çarpıcı. Halen aklım romanda ve kendimce yorumlar yapıyorum. Roman bittiğinde tüm taşlar yerine oturuyor mu? Hayır Ama dediğim gibi okuyanın hayal gücüne ve algısına orantılı şekilde ucu açık anlam dolu bir roman. Yine kantarın topuzu kaçırılmış cinsellik anlatımları beni rahatsız etti. Hele ki ensest ilişki atıfları yapan anlatımlar bilemedim gerekli miydi. Karakterlerin hepsi güzel işlenmiş ve kendini sevdiriyor. Ben de herkes gibi -bendeniz- Nakata yı çok sevdim :) Hani bir ara bu roman nereye gidiyor hadi anlamazsam kaygılarını ben de duydum okurken ancak bu murakami nin 2 kitabını önceden okuduğum için bana yardımcı olacağını hissettim ve öyle de oldu. Hatta parmak-göz olayını fazla bile yapıyor bazen :) Uzun lafın kısası roman okuduğunuzu hissettiren, sonrasında düşündüren, okurken heyecanlandıran okunması gereken bir kitap.
Sahilde KafkaHaruki Murakami · Doğan Kitap · 202012,1bin okunma