···Okunma: 06 Mart 2021 15:51 İlk başta ön sözü çok beğendiğimi söylemeliyim. Kitabı okumaya başlamadan önce bu metni okumak sonrasında bakış açısı açısından çok yardımcı olduğunu düşünüyorum. Bir siyasi hiciv romanı olduğunu bu ön sözü okuyarak öğrenmek ve bunu bilerek başlamak oldukça güzeldi. Stalin'i ve kapitalizmi eleştirdiği bilgisine de yine bu şekilde eriştim. Tabii ki internetten bir iki eleştiri okuyarak da bu bilgilere ulaşabilir miydik, evet ulaşabilirdik.
Kitapta hayvanlar arasında belirlenen 7 kutsal kuralın zamanla bazı hayvanlar tarafından değiştirilmesi ve bunu sanki en başından beri kural böyleymiş gibi göstermelerini okuyoruz. Eşitlik diye çıktıkları bu yolda yine birilerinin kendisini öne çıkarması ve eşitlik diye bir kavramın kalmamasını görüyoruz. Öyle ki zamanında hayvanlar ve hayvanların eleştirilerine maruz kalan kesim arasında hiçbir fark kalmıyor. Bu kurgu çevresinde anlatılan olayları okumak gerçekten düşünmeye itiyor insanı. Ve herkesin yaşamından bir şeyler bulabileceğini düşünüyorum bu romanda.