2021 22. kitabı
Okunma: 04 Mart 2021 16:49
“Art Nouveau” akımı denince belki de akla ilk gelen isim, Avusturyalı ressam Gustav Klimt. Hayalperest Yayınevi, Sanat Büyük Ustaları serisinin 11.kitabında yer edinmiş Gustav Klimt. Kitabı ise Firdevs Candil Erdoğan yayına hazırlamış. Klimt’in hayatına genel bir bakış sunan kitap, bunun yanı sıra eserlerinin bir çoğunu baskıya eklemiş. Hem görsel açıdan doyurucu hem de Klimt hakkında çok şey içeren kısa ama etkili bir kitap ortaya çıkmış. Klimt 1862 yılında doğmuş ve 1914 yılında İspanyol gribi sebebiyle hayata veda etmiş. Hayatının büyük bir kısmını Viyana’da geçirmiş, hem Viyana’dan beslenmiş hem de Viyana’yı sanatıyla beslemiş. Neredeyse hiç erkek modelle çalışmadığı söylenir, her zaman kadın modellerle çalışmış ve döneminde sık sık tepki toplamış. Atölyesindeki kadınlarla arasında ilişki olduğu da döneminde bilenen bir şeymiş. Kadınlara olduğu kadar, belki de daha çok kedilere ilgi duyarmış. Kediler her zaman çevresinde ya da kucağında olurmuş. Bohem ve keyifli bir hayat sürmüş. Babası kuyumcu olduğu için altın işlemelere duyduğu ilgisi zamanla eserlerine de yansımış. Böylece Art Nouveau akımının öncüsü olacak resimlere hayat vermiş. 1987 yılında Klimt ve arkadaşları Sezesyon adınla bir oluşum kurdular ve Klimt bu oluşuna başkan olarak seçildi. Sanat için kültürel bir devrim yapmak istediler ve Viyana’nın Altın Çağı’na ev sahipliği yaptılar. Sezesyon kendine simge olarak ise savaş, bilgelik ve sanat tanrıçası Athena’yı seçmişti. Klimt de eserlerinde Athena’ya yer vermiştir. Klimt hem Avusturya için, hem de Avrupa sanatı için önemli bir kişilik. Entelektüel ortamları ve bohem hayatı onun sanatçılığının önemli noktaları olmuş. Resim tarihinde önemli bir yeri olan Klimt’in hayatını okumanızı mutlaka tavsiye ederim.
Kültür-Sanat
KlimtFirdevs Candil Erdoğan · Hayalperest Yayınevi · 201969 okunma