2021 5. kitabı
Okunma: 19 Mart 2021 00:08
Popülerliğinden dolayı okumayı çokça ertelediğim kitabı sonunda elime alıp okumaya karar verdim. Ve bu işe daha erken kalkışmadığım için epey hayıflandım. Çünkü Ray Bradbury; günümüzden yıllar sonrasını,gözler önüne sermeyi uzun yıllar önce başarmış. Kitap alışılmışların dışında bir distopya sunuyor bize. Bu distopyada; itfaiyeciler, yangını söndürmek yerine, yangını başlatan taraftalar. Hal böyle olunca, kitabı elinizden bırakamamak kaçınılmaz oluyor. Baş karakterimiz Guy Montag sıradan bir itfaiye görevlisi. O dönemde yasak olan tek şey kitap okumak. Ve işte Montag'ın görevi; yasaklı kitapların bulunduğu evlerin tespitinden sonra oraya gidip, o kitapları yakmak. Montag bu işi yaparken, tanıştığı bir insan sayesinde yaptığı işi sorgulamaya başlar ve etrafındaki insanların sorgusuzluğundan, robotlaşmasından, sürü psikolojisiyle hareket etmelerinden sıkılıp, kendisiyle en büyük savaşı vermeye başlar; kitaplar gerçekten yakılmayı hak edecek kadar kötüler midir? Sonrası; olaylar silsilesi... Bu kitabı okurken hissettiğim çok şey vardı. Ancak sürekli düşündüğüm bir şey vardı: ''Bir kitaba verilebilecek tek ve en büyük zarar onu yakmak mıdır ? Bir kitap okunmayarak, yok sayılarak, değersizleştirilerek de zarar görmez mi?'' '' Bir kitap sadece sayfalardan ve cümleler topluluğundan mı ibaretti? Yoksa o kitabı yazan şahsın; hayata bakış açısı, hayatı yaşayış biçimi, içsel çöküşleri, içe dönüşlerinden mi?'' Kitap; bizlere düşünmenin, sorgulamanın önemini öğretirken, istediğimiz kitaplara sahip olma ve onları dilediğimiz zaman okuyabilme özgürlüğüne sahip olmanın şükrünü ettirdi. Ve ''Fahrenheit 451''in anlamının; bir kağıdın tutuşup, yanma sıcaklığı olduğunu öğrendikten sonra da bu kitap ile ayrı bir bağ kurdum. Kitap okuma alışkanlığı olmayan insanı bile, körü körüne kitaplara bağlayacak bu klasiği şiddetle tavsiye ederim. ''Bir insanın etrafındaki dünyaya ve hayata bakarak bazı düşüncelerini yazıya dökmesi belki bir ömür sürdü; sonra ben geldim ve iki dakikada bam! Her şey bitti.''/alıntı
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 2022108,2bin okunma