2021 26. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 15:50
Merhabalar:)) Biyografi roman türünde, Oğuz Atay'ın kendine özgü üslubu ve kurgusuyla, kendi hocası da olan Prof. Mustafa İnan'ı anlatışı. Atay'ın hedefi,bir halk çocuğunun uluslararası ün sahibi bir bilim adamının oluşunun zorlu macerasını sergilemek. Bunun yanısıra, Oğuz Atay'ın toplumsal eleştiri kalıplarını zorlayışını da izliyoruz. Kitapta,Prof. Mustafa İnan'ın hayatından kesitler sunan bir de fotoğraf albümü yaralıyor. Bir Bilim Adamının Romanı Roman dünyaca ünlü matematikçi Prof. Dr. Cahit Arf’ın sözleriyle başlar. Cahit Arf, Mustafa İnan’ın ölümünden sonra gelecekler nesillerin de onu tanıması adına, onun hayatına uygun olacak, onun kişiliğini, dünya görüşünü yansıtabilecek bir kitabın yazılmasının düşünüldüğünü ve bu işi Oğuz Atay’ın yapabileceğini belirtir. Mustafa İnan 1911 yılında Adana’da doğmuştur. Yaşamının ilk yılları Birinci Dünya Savaşına denk geldiğinden Fransa işgali altındaki Adana’da zor şartlar altında başka şehirlere kaçmakla geçmiştir. Savaş sonrası memleketlerine geri dönen ailesiyle zor bir yaşam süren Mustafa İnan, sıcak bir havada evin damında yatarken düşmüştür. Mucizevi bir şekilde hayatta kalmayı başaran İnan, daha sonraki yıllarda bu düşüşün izlerini taşıyacaktır. Okul hayatına yatılı okullarda devam eden Mustafa İnan, eğitim hayatı boyunca yüksek başarılar elde etmiştir. Hatta mühendislik fakültesini tam dereceyle bitiren ender öğrencilerden biri olmayı da başarmıştır. Küçük yaşlardan itibaren çevresindeki arkadaşlarına ders anlatan, hocalarının bile anlatmakta zorlandığı konuları basit bir şekilde anlatma yeteneğine sahip olan İnan, daha eğitim hayatının ilk yıllarında öğretmen olmayı kafasına koymuştur. Mühendisliği bitirdikten sonra büyük kazançlar elde edebileceği alanlardan uzak duran Mustafa İnan, yeni bilim adamları yetiştirmek hayaliyle geçim sıkıntısı yaşayacağını bile bile akademisyenliği seçmiştir. Yurt dışından çok önemli teklifler almasına rağmen yurda dönmeyi, Türk halkına hizmet etmeyi gaye edinen İnan, aynı zamanda doktorası yurt dışında kabul edilen ilk Türk bilim insanı olmayı da kabul etmiştir. Üstün bilgisi ve zekasıyla kısa sürede önemli çalışmalarıyla kendini kabul ettirmiş ve çoğu kişi için genç sayılabilecek yaşlarda Dekan ve Rektör olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederim:)))
Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnanOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202020,5bin okunma