Puan vermedi·335 syf.····Okunma: 27 Mart 2021 23:55 Bu bir inceleme değil de kendime bir not olacak.
İlk olarak felsefe için okunması gerekenlerde kesinlikle ilk sıralarda değil. Kendi adıma kendimi felsefe konusunda biraz daha geliştirdikten sonra dönüp tekrar okumam lazım. Çünkü anladığım şeylerin altında aslında anlaşılmamış bir çok şey yatıyor, bunun farkındayım. Yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Önce diğer kitapları okumalı ve yazarın düşünüş tarzına daha çok hakim olmalıyım ve böylelikle anlamadığım o derin manalara birer anlam katacağım.(belki yalnızca birer değil çok daha fazla anlam).
Kadınlar hakkında bir geri plana itilmişlik var. Bunu yazıldığı dönemle, yazarın kendi hayatında yaşanmışlıklardan ve kadına verdiği biçimlendirmeden kaynaklandığını düşünüyorum. Kitabın sınırları yok, ona bir kalıp biçmemeliyim gibi geldi.
Geleceğin insanları yok olmalı ( ana karakter adıyla Zerdüşt’e göre hayvan derecesinde ) onun yerine bir “üstinsan” nesli olmalı. Kadınlar bu nesli doğurmak için ellerinden geleni yapmalılar. Ortada bir “Tanrı” kavramı yok. En yüce mevki “üstinsan” olarak görülüyor.
Bana ters gelen düşünceler, algılayamadığım ve bana yabancı gelen çok fazla cümleler oldu. Felsefeye karşı bilgi birikimimin ve ilgimin arttığı bir dönemde okusam bana çok daha yararı olacak büyük bir ihtimalle.