2021 41. kitabı
Okunma: 28 Mart 2021 15:45
Yazarımız Nabizade Nazım zor bir hayat yaşamıştır. Annesini hiç görmemiştir, babasını ise çok küçük yaşta kaybetmiştir. Üvey anne ve dadıların elinde büyüyen Nazım meslek olarak askerliği seçmiştir. Henüz 30 yaşındayken verem hastalığı sonucu hayatını kaybetmiştir. Genç yaşta ölümü Türk edebiyatı açısından gayet hüzün vericidir. Kim bilir daha ne güzel eserleri okurla buluşturacaktı. “Zehra” romanı yazarımız hayatını kaybettikten sonra yayımlanmıştır. Suphi, Şevket’in mağazasında çalışmaktadır. Şevket’in Zehra adında aşırı kıskanç, geçimsiz bir kızı vardır. Bir gün Suphi işler dolayısıyla Şevket’in evine gelmiştir. Evde Zehra’yı gören Suphi ilk görüşte aşık olmuştur. Bunu çok zaman geçmeden Şevket’e de söylemiştir. Şevket bunu çok ılımlı karşılamıştır, kızının bu evlilik sonucu biraz daha çekilebilir bir hal alabileceğini, kıskançlığını ve geçimsizliğini azaltacağını düşünmüştür. Bunun sonucu Zehra ve Suphi evlenmiştir. Gerçekten de bu evlilik sonrası Zehra bir nebze düzelmiştir. Ta ki Suphi’nin annesi Münire’nin Sırrıcemal adında genç ve güzel bir hizmetçi almasına kadar. Zehra tekrar kıskançlık duygusuyla dolmaya, geçimsizliği günden güne artırmaya başlamıştır. Kocasını Sırrıcemal’den kıskanmıştır. Bu düşüncesinde haksız da çıkmamıştır. Suphi Sırrıcemal’e aşık olmuştur ve Zehra’dan günden güne uzaklaşmaktadır. Sonunda Sırrıcemal hamile kalmıştır. Bunun sonucunda bütün ipler Sırrıcemal’in eline geçmiştir. Zehra ve Münire evden gönderilmiş, her şey Sırrıcemal’in istediği şekilde ilerlemektedir. Fakat Zehra intikam almayı kafasına koymuştur. Ürani adında bir kadını Suphi’ye musallat etmiştir. Suphi bu sefer de Ürani’ye aşık olmuş, Sırrıcemal’i unutmuştur. Sırrıcemal daha fazla dayanamayarak intihar etmiştir. Zehra ilk intikamında başarılı olmuştur. Lakin asıl istediği Suphi’yi çok zor duruma düşürmek, beş parasız bırakarak tekrar kendine döndürüp ayaklarına kapandırmaktır. Ürani, Suphi’yi gerçekten maddi yönden sömürmektedir. Suphi işi gücü her şeyi bırakmış günlerini Ürani ile beraber gezip eğlenerek sürekli cepten yiyerek geçirmektedir. İşleri yanında çalışan Muhsin yürütmektedir. Muhsin’de Suphi’nin yokluğundan faydalanarak istediği gibi parayı idare etmektedir. Kendi payına çok faydalanmaktadır. Bir süre sonra Suphi beş parasız kalmıştır. Zehra ise Muhsin’le evlenip Suphi’nin işini de elinden almıştır. Suphi’nin beş parasız kalmasıyla Ürani Suphi’den ayrılmıştır. Suphi sokaklarda sürtmeye başlamıştır. Bir süre tulumbacı olarak çalışmıştır. Bir yangın sırasında hafifçe yanması sonucu bu işi de bırakmıştır. Ürani’yi başka bir adamla görmeyi sindiremeyerek adamı ve Ürani’yi öldürmüştür. Bir soruşturma geçirmiş, lakin kesin deliller bulunmaması sebebiyle hapse düşmemiş Trablusgarp’a sürgün edilmiştir. Zehra istediği intikamı alamamanın hıncıyla doludur. Muhsin’le evlendiği için de kendine kızmaktadır. Çünkü gönlünden Suphi’nin aşkını bir türlü atamamaktadır. Muhsin’in ölümüyle Zehra bir nebze rahatlamıştır. En sonda ise Münire ölmüştür. Tuhaf bir şekilde hiç kimse mutlu olamamıştır. Acıklı bir sonla bitiyor roman. Akıcı bir hikaye, olay örgüsü ve gerçekçi gözlemlerle gerçekten çok kaliteli bir roman çıkmış ortaya. Keşke biraz daha uzun olsaydı dedim kitap bittiğinde. Kesinlikle önerebileceğim bir eser. Okumak isteyen herkese keyifli okumalar dilerim.
ZehraNabizade Nazım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202415,3bin okunma
sonunu böyle tasarlamamak lazım. ince plan lazımm
ben de okuyup çok sevmiştim zamanında. Aldatılırsam şayet Zehrayı örnek alacağım
Mustafa YALÇIN
intikam için uğraşıp sonunda mutsuz bir yaşama sahip olacaksın.. aldatan insanı kendi yoluna terk etmek en doğrusu bence