···Okunma: 28 Mart 2021 12:30 “Acı olan mutlu olmamak değil , mutlu olabilecekken olamamaktır.”
....Cronın ‘in en başarılı romanı “The Citadel:Şahika ‘dır. Romancı burada, Galler’de küçük bir kasabada şahsî menfaatlere karşı boş yere yaptığı uzun mücadelelerden sonra, şansını Londra ‘da denemeye giden, burada da doktorluk mesleğindeki yüksek yıldızların tüccar zihniyeti ve haince mukabeleleriyle karşılaşarak bozulup mahvolan genç bir doktorun Andrew’in hikayesini anlatır. Bu roman tahmin edileceği gibi epeyce heycan uyandırdı, bilhassa, Doktorlar muhitinde.
Cronın her romanında mübalağa ve hicivden bol bol faydalanır. Birinci sınıf bir romancı değilse de Cronın “çok satılan, bir romancıdır ve başarısını iyi hikayeci olmaktaki kudretiyle beraber cesur ve kuvvetli hatlarla karakter-tipler yaratmakta gösterdiği ustalığa borçludur. Hikâye imkansız, karakterler mübalağalı olabilir, fakat buna rağmen okuyucu romanlarından birini bir kere açtı mı? sonunu bulmadan kapatamaz.”
Hem İngiltere ‘de hem de Amerika ‘da halkın hevesle okuduğu bu romanında Cronın, genç bir doktorun yürüttüğü idealist mücadelesinin yanı sıra, tıp mesleğinin otantik görünümünü de gerçekçi bir bakış açısıyla hikâye etmektedir. Roman, sansyonel bir şekilde haftalar boyu satmaya devam etti.
Romanın, İngiliz halkı üzerinde büyük etkisi olmuştur. Onun en önemli etkisi bazı tutumların değiştirilmesine, reform mahiyetindeki Ulusal Sağlık Servisi’nin kurulmasına neden olmasıdır.
1938 yılında, günün en popüler İngiliz aktörlerinden Robert Donat tarafından başarılı bir şekilde beyaz perdeye aktarıldı;1983 yılında bir mini dizi olarak İngiliz televizyonunda gösterildi ve en çok beğenilen film arasında yer aldı.