Kuran insanlara fazlasıyla didaktik bir dilde (o dönemki tüm anlatılar gibi) sesleniyor ve islam tanrısına imana etmeye çağrı yapıyor.
İslam'ın kutsal kitabı olan Kuran içinde barındırdığı kurallara mutlak itaat istiyor.
Kitabın Mekke döneminde oluşturulan kısmı daha 'uhrevi' Medeni dönemindeki kısmı ise daha dünyevi konulardan bahsediyor. Kullanılan en önemli ikna metodu ise korku! Gerek cehennemle gerekse daha önce daha önce yaşandığı söylenen 'tanrıya inanmayanların başına' gelen felaketler örnek gösterilerek insanlar korkutulmaya çalışılıyor.
Bir diğer ikna yöntemi ise ödüllendirme. Öldükten sonra İslam tanrısına inanların gideceği söylenen cennetin tasvirleri yapılarak insanlar ikna edilmeye çalışılmış. Ayrıca doğaya bakarak buradaki varlık ve gelişmelerin İslam tanrısının eseri olduğu da söylenerek insanlar imana çağırılıyor.
Kuran kısıtlı bir sözcük kullanımıyla çokça tekrara dayanıyor. Günümüzde insan hakları sayılabilecek bazı yaptırımlar da barından kitapta kimi çelişkiler bulmak da mümkün.