···Okunma: 13 Mart 2021 18:00 Distopya çok seviyorum. Özellikle bu kitabı, okuduğum diğer birçok distopyadan daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Hatta belki hepsinden daha çok sevdim.
Cinsiyet rolleri, cinsiyet çalışmaları gibi konularla ilgileniyorum. Kitap kadınlık rolleriyle ilgili çarpıcı birçok gerçeği fark etmemizi veya bildiklerimizin doğru olduğunu görmemizi sağlıyor ne yazık ki!
Sadece cinsiyet rolleri değil, birey olarak da seçim yapma ve seçimlerimizin sonuçlarını üstlenebilme kabiliyetimizi de sorguluyoruz.
Kişisel olarak karaktere kendimi yakın hissettiğim dönemlerim de var hayatımda. İnsan ilişkilerimi, hayatımla ne yapmak istediğimi, kim olmak istediğimi sorguluyorum ve karakter de bu sorgulamaları yapıyor. "Ben olsam ne yapardım?" sorusunu sıkça sormama sebep oldu kitap. Kitabın bir yerinde yaptığı her şeyi kendisi istediği için yaptığını vurgulayarak ve gururla söylüyor karakter. Birini bunu vurgulamak zorunda bırakmak...
Kitapta kadınların sıkça yaptığı bir şeye daha tanık oluyoruz. "Benim neyim eksik? Ben neden anne olamıyorum veya ben neden anne oldum? Bu adam -bu işveren, bu bilmem kim- beni neden seçmedi?" gibi sorgulamalarla kendini bir türlü tam ve bütün hissedememesi. Bunu bize toplum sürekli olarak yüklüyor.
Acaba ben hayatımın hangi döneminde ne için hangi bileti çektim? Bunu çok sorguladım.