2021 12. kitabı
Okunma: 21 Mart 2021 14:43
Doktor Ox'un Deneyi Roman Flandre eyaletinde hayali bir kent olan Quiquendone'da geciyor. Burası öyle bir kent ki sayfaların arasında kenti söyle tanımlıyor Doktor Ox "Bir yüzyıldır arabacıların küfretmediği, birbirlerine sövüp saymadığı, atların kaçıp gitmediği, köpeklerin ısırmadığı, kedilerin tirmalamadığı, kısacası tartışmanın gölgesine bile rastlanmayan bir kent bu! Sulh ceza mahkemelerinin bile bütün bir yıl iş olmadığı için çalışmadığı bir kent! Sanatın da, işin de, hic ama hiçbir şeyin coşku yaramadığı bir kent! Yüz yıldır bir tutanak tutulmamış, jandarmaların laf olsun diye ortalıkta dolaştığı bir kent! " Iste doktor Ox boyle bir kentin daha canli bir hale gelmesini istiyordu o yüzden yardımcısı Ygene ile birlikte kentin insanları üzerinde bir deney yapar. Kent sakini bir aydınlatma projesi üzerinde çalıştığını düşündükleri doktor'un kendilerine aydınlatma vermesini beklerken doktor Ox bir gün gaz borularını yerleştirdikten sonra, tek bir hidrojen atomunu dahi işin içine katmadan, kentin kamu binalarını, özel konutlarının ve sokaklarını saf oksijenle doldurdu. Tatsız, kokusuz olan bu gaz yüksek dozda havaya karışınca organizmada ciddi bozukluklara yol açtı oksijene doymus bir ortamda solunduğunda aşırı kızgınlık ve tutuşma hali ortaya çıkardı ve öylede oldu. Ayrica bu koşullarda yaşamak ruh kadar vücutta da fizyolojik değişikliklere yol açan bu gazı solumak ölçüsüz bir yaşam süren bu çılgınlarda olduğu gibi, ölümü cabuklastirir. Hayatları bu sekilde sürüp giden kentin imdadina yetisen ise beklenmedik bir patlama sonucu fabrikanin ortadan kalkmasi ve deneyin doğal yollarla sona ermesi oldu.
Doktor Ox'un DeneyiJules Verne · İş Bankası Kültür Yayınları · 202123,7bin okunma