2021 2. kitabı
Roman Loti'nin Selanik'te Aziyade'yi görüp aşık olması ile hikayenin romantik kısmı başlar. Geceleyin Samuel'in kayık ile gelip gizlice Loti'nin Aziyade ile buluşmalarını sağlar. Bu şekilde çoğu gece birbirleri ile kayıkla beraber her geçen gece birbirlerine daha fazla sevgi duyarlar. Bu sevgileri geceden sabah gün doğumuna kadar sürer. Loti'ye bir emir gelmesiyle beraber Selanikten ayrılıp İstanbul'a gitmek durumunda kalır. İstanbul da bilmediği bir süre için yeni bir ülke de, yeni yüzlerle, yeni hayat tarzını seçmeyi tercih ediyor. Bu süre zarfında Loti sevdiği Aziyade'yi uzun bir süre bekliyor. Bu beklemenin verdiği zamanla Osmanlı'nın kültürünü, dilini, insanlarını tanıyıp onları benimsemeye başlar. Yine bu zaman dilimi içerisinde yeni Osmanlı Padişahı tahtı devralır. Zaman ilerledikçe Padişah Ferman yayınlar. Bu sebeplerden kaynaklı Aziyade romanı sadece romantik bir kitap olarak görmek yanlış olur. İçerisinde Osmanlı tarihini barındırır. Romanın içerisinde Loti'nin gönderdiği ve ona gelen mektuplar vardır. Romanda İstanbul' un ilçelerinden gezdiği yerlerden ve güzelliklerinden bahseder. Sadece İstanbul olmamakla birlikte İzmir, İznik , Karamürsel gibi yerlere giden Loti buralardan bahsederek bir kısmının gezi yazısı değerleri taşıdığı söylenebilir. Aziyade romanında İstanbul kültürleri ile karşılaştırma vardır. Romanda yöresel ve kültürel özelliklere bağlı olarak ortaya çıkan farklılıklar söz konusudur, bu sebepten kültür kitabı demek yanlış sayılmaz. Aziyade daha sonradan İstanbul'a Loti'nin yanına gelerek uzun bir süre mutlu zaman geçirirler. Her geçen gün birbirlerine daha da çok bağlanırlar. Loti arkadaşlarına da bağlanır. Bir süre sonra Loti memleketine geri döner. Geldiğinde Aziyade'nin öldüğünü öğrenir. Arkadaşı Ahmed'in savaşa gittiğini kardeşinden öğrenir. Bunların üzerine Loti Osmanlı askeri olarak savaşa gidip orada şehit olur. Bu hikaye örgüsünde Loti ile Aziyade'nin birbirlerine olan sevgilerini, duygularını görürüz. Romanda kahraman bakış açısı anlatımı olduğu için Loti'nin duyguları romanda bize aktarılır. Bu duygular da Loti'nin Aziyade'ye aşkı ve arkadaşlarına gördüğü sevgiyi okurken bize yansıtır. Aynı şekilde diğer karakterlerin duygusu da yansıtıldığı için Aziyade romantik diyebiliriz.
AziyadePierre Loti · Kapı Yayınları · 20131,217 okunma