2021 9. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2021 21:42
#kitapyorumum #georgeorwell #1984georgeorwell #1984 ✒✒1940'lı yıllarda yazılmış ütopik bir roman. Savaş yıllarından sonra hükumeti eleştirmek için yazıldığı öne sürülen bir kitap. Ben böyle düşünmüyorum. Kitap belli bir zamana ya da belli bir kişiye göre yazılmamış. Kitap, her dönemden kendi hayatımızdan parçalar bulabileceğiniz bir yapıt. Ütopik görünse de aslında yazılanlarla dünyada çok sık karşılaştığımızı düşünüyorum. Parti için, büyük birader için yapılanlar ve yapılacak olanlar bazen beni okurken çok üzdü. Bu duruma gelirsek diye düşünmeden edemedim. Teleekranlarla sürekli izlenmek, düşünce polisi tarafından sürekli düşüncelerinizin okunması çok ürkütücü bir düşünce. Çocukların ailelerini şikayet edip, buharlaştırılmasını sağlaması. Tarihten hiç olmamışsın gibi yok olmak. Geçmişi sürekli değiştirmek, kendi ideolojini en iyisi bu diyerek dayatmak sayamayacağım kadar çok rahatsız edici fikirler vardı. Sözlükten kelimelerin çıkarılmasıyla düşünmenin engellenmesi okuduğum en dehşet fikirdi. İşkencelerle göz önünde olan yanlışları ve diğer şeyleri kapatmaya çalışmak bunu da normalmiş gibi göstermek ürperticiydi. Gücün yanlış ellerde olduğunda neler olabileceğini gösteren ders niteliğinde bir kurgu. Finalinde beklemediğim şeyler olsa da kitabın bu haliyle daha gerçekçi ve güzel olduğunu düşündüm. Baş karakterimizin son ana kadar kendi düşünceleri koruması dokundurucuydu. Kabus gibi bir dünya okumak isteyenler varsa, daha kötü ne olabilir ki diyenleriniz varsa bu kitabı mutlaka okumalı! #alıntı Orwell 1984 için şunu demiştir. " Kitapta anlattığım toplumun bir gün mutlaka gerçek olacağına inandığımı söyleyemesem de, ona benzer bir toplumun gerçek olabileceğine inandığımı söyleyebilirim." #alıntı İnsanlar özgürlük ve mutluluk arasında tercih yapmak zorundaydı ve büyük çoğunluk mutluluğu seçiyordu.
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200,1bin okunma
Çok güzel bir inceleme olmuş. Kesinlikle herkesin okuması gereken bir şaheser.
B
Çok teşekkür ederim