·328 syf.····Okunma: 03 Nisan 2021 01:35 Kitabı bitirdikten sonra kitabın arkasında Marcel Proust’un kitap hakkında ‘Dünya edebiyatın en hüzünlü ve ihtişamlı aşk öykülerinden biri’ olarak tanımlamasına hak verdim. Kitabın ilk 200 sayfasını büyük bir sıkıntıyla okuduktan sonra kalanını bir çırpıda okudum .Çünkü ilk 200 sayfa ölü bir aşkı anlatırken araya bir üçüncü kişinin dahil olmasıyla ölü aşk canlanıyor ve yerini karmaşık gönül işlerine bırakıyor. Yazarın bahsetmek istediği tam da bu noktada beliriyor ve maalesef kitap hüzünlü aşk öyküsü şeklinde bitiyor. Kurgunun yanı sıra kitabın akıcı bir dili olduğunu ve yer yer uzunluğuyla boğmuş olsada güzel betimlemelere rastlıyoruz.Ayrıca Balzac’ın kitabı yazarken büyük emek verdiğini botanik, tıp gibi alanlarda
çalışarak ve kitapta bunlara yer vererek anlayabiliyoruz.Bütün bunlardan öte Balzac gerçekten de çok iyi bir ruh tahlil uzmanı olduğunu bizlere gösteriyor.İki kadın arasında kalan adamın ve iki erkek arasında kalan kadının yaşadıkları aşkı, acıyı, tutkuyu ve pişmanlığı etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Aynı adamı seven ve evli olan iki kadının sevme tarzlarının birbirlerine olan üstünlükleri ve zayıflarını resmederken Balzac dönemin ruhuyla İngiliz antipatisini de gösteriyor.Etkileyici bir kitap bende Büyük Umutlar ‘da olduğu gibi unutulmayacak bir aşk hikayesi
bıraktı.Tavsiye ederim.