2021 1. kitabı
Okunma: 30 Mart 2021 20:56
İlginç bir kitapla karşınızdayım. İlginç diyorum çünkü kitabın, yarattığı algının ötesinde bir içeriği var. Şöyle ki bu tip kitaplar ilgi alanıma girmez. Macera, korsanlar vs. İlgim kitabı edinen kardeşimin “zihin sarayı” ne demek sorusuyla karşılaşınca ortaya çıktı. Zihin Sarayı eskiden bilgelerin savaş zamanlarında kütüphaneler yakıldığı için bilgileri saklamak üzere zihinlerinde oluşturdukları yapılardır. Bir nevi ezberleme tekniği. Ne alaka diye düşünerekten ilgili bölümleri okumaya başladım. Yazar bu tekniği 16.yüzyılda yaşayan bir zihin kiralayıcısının çok özel bilgileri taşımak için kullanmasını istemiş belli ki ve bu tekniği kurgunun içine yerleştirmiş. Haliyle kitabı baştan aldım ve sonuna dek okuyunca baya şaşırdım doğrusu. Kitap klasik tarih romanı kimliğinden sıyrılıp farklı bir düzeye çıkmış. Karakterler, olaylar, kurgu, gotik bir atmosfer, mitolojik öğelerle beslenmiş Akdeniz'de özellikle Barbaros’un kullandığı garip saldırı tekniklerini ilk kez duydum. Barbaros dedimse de asıl karakter değil tabi yan unsur ama hikaye boyunca varlığını bir şekilde hissediyorsunuz. Hikayenin diğer tarafı karada geçiyor. Gizem o kadar çok ki karada astronomi ve simyacılıkla uğraşan Balahor adında bir adam Tanrı-Kral projesini kara büyüye benzer bir teknikle hayata geçirmeye çalışıyor. Burada Michelangelo’yu görüyoruz. Özellikle illuminati gibi tarikatlerin Rönesans dönemindeki izlerine dair deneyimler de var. İki ayrı hikaye gibi görünse de sonunda neden öyle olduğu anlaşılıyor. Ezoterik güçler, mekanik saatler, casus kuşlar ne ararsan var. Şaşırtıcı olansa tüm bunlar fantastik gibi gelir insana ancak öyle değil. Yazar bunu oldukça sağlam harmanlamış ve tüm hikayenin içine gerçekçi bir şekilde oturtmuş. Sonunda şöyle diyorsun. Bu gerçek mi yoksa kurgu mu? Kurgu olması çok zor. Asla yüzeysel değil aksine katmanlı ve dikkatli okunması gereken keyifli bir eser. Tavsiye ederim.
Akdeniz Cehennemiİhsan Yalçın · Hayat Yayınları · 20206 okunma