İskender Pala bu kitabın yazılış sebebi olarak Hz. Yusuf’un Mısır köle olarak satıldığı bir pazarda 99.999 ilmekli bir ip ile onu satın almaya çalışan yaşlı bir ninenin temennisi ile başlıyor. Burada bu kitabında 99.999 kelimeden ibaret olduğunu öğreniyoruz.
Ardından bir bülbülün gözünden Hz. İbrahim’in Nemrut tarafından ateşe atılması hikaye edilerek ‘Bülbülün Kırk Şarkısı’ başlıyor.
Sevdiğiyle ateşe atılmayı göze almaktır aşk. Bülbül, İbrahim ile dumanı gökyüzünü sarmış alevlerin içine girerken bir an bile gözünü kırpmadı. Her ikisini de seven vardı bir de, yakar mı onları, yakmadı elbette. Yığın yığın kütükler yeşilliklere, ateş yalımları şelalelere durdu, kül kül, kor kor odunlar balıklara, ırmakların çevrelediği rengarenk ve kokusu mest eden güllerle bezeli bir bahçeye dönüşüverdi. Bülbülün Güle olan aşkı böyle başladı.
Açılacak en güzel Gülü görmekti Bülbülün duası ve vefasının karşılığında verilmiş muhteşem sesiyle, onu görünceye kadar biriktirdiği şarkıları ezberlemişti. Nereden başlanır, nasıl dökülür yaşanılanlar, bir ömre bin ömür sığdıranların kahramanca destanları, kırk şarkıya nasıl sığdırılır bilinmez ama Bülbül bu, verdiği sözü tutmayı başardı. Tamı tamına kırk şarkı…
[url=hizliresim.com/bz6YSA][img]i.hizliresim.com/bz6YSA.jpg[/img][/url]
Bu kitaba Ramazan da başlamak istiyordum ama dayanamadım erkenden alıp aşkla okumaya başladım. Konu efendimiz olunca insan nasıl durur ki.
O ki yaratılan ilk Nur.
O ki daha doğmadan babası Abdullah'ı altı yaşındayken de annesi Amine'yi kaybeden yetimler yetimi Peygamber.
O ki Hz Ademin cennetten atıldıktan sonra O'nun ismiyle Allaha yakarip tövbesinin kabul olmasına vesile olan kişi.
O ki gencecik kızlar; diri diri gömülürken toprağa onu oradan çıkarıp ayaklarının altına cenneti seren dini getiren Peygamber.
O ki her şey O'nun yüzü suyu hürmetine yaratılmışken zerre kadar dünya malına tamah etmeyip yarı aç yarı çıplak "Allah'ım, ümmetimi koru, ümmetime acı!" diye dua edip ümmetinin affını isteyen Peygamber.
O ki "Miraç'da Aşık ile Maşuk halvet olmuşken,Maşukun huzurundan ayrılıp bu İnsanların hatırına geri dönen kişi? " Bunu okuduğunuzda ise boğazınız düğümleniyor sadece.
O ki Ümmetimden bir kişi Cehennemde kalsa razı olmam deyip Rabbinden Şefaat dileyen Peygamber.
O ki Peygamberlerin baş İmamesi.
O ki ey Sevgili en Sevgili Allâh’ın Habibi
O ki ne yazsam az ne söylese eksik.
Yazan Güzel
Yazilan Güzel
Yazdıran Güzel
Son olarak, Bülbülün sözleriyle bitirmek istiyorum: “Eğer bir seher vaktinde bir bülbülü dinliyorsanız, bilin ki o da sizi dinliyordur. Çünkü o şakırken bütün bülbül neslinin ruhaniyetiyle şakıyor ve eğer bir gün bahçenizde bir yerlerde size kırk birinci şarkıyı söylüyorsam, bilin ki, yine Gülümü anlatıyorumdur.”
Okuyunuz...Okutunuz...
Bu kitabı okuyanlara Necip Fazıl Kısakürek'in "Çöle İnen Nur" kitabını da okumalarını tavsiye ediyorum.
Kitap şöyle başlıyor:" O'nu bide benden dinleyin".
İncelemeyi okuduktan sonra kitabı mutlaka okunacaklar listesine ekledim. Çok güzel bir inceleme olmuş noktasından virgülüne kadar, elinize emeğinize sağlık.