···Okunma: 04 Nisan 2021 00:55 Esendal doğum ve ölüm tarihi itibariyle Cumhuriyet'in getirdiği bir kısım değişim ve dönüşümleri görmüş bir isimdir. Ayaşlı İle Kiracıları romanında apartman kültürü göze çarpar. Edebiyatımızın gösterişli, zengin konak ve köşklerinin ardından apartmana geçişi romanda görürüz. Romanda, mekan çok dar olmakla beraber ana mekan 9 odalı apartmandır. Esendal, mekansal değişimi toplumsal değişim üzerinden bizlere sunuyor. Romanda toplumsal yozlaşmadan bahsettiğini net bir şekilde söyleyebiliriz fakat bu yozlaşmayı yer yer kadın üzerinden yer yer kadın ve erkeğin arasındaki cinsel ilişki üzerinden somutlaştırıyor. İsmini bilmediğimiz ana karakterimiz ve aynı zamanda anlatıcımız olan banka memuru ise kısmen ahlaksızlıklara ortak olsa da diğerlerini ahlaksız görüp bu konuda muhafazakar davranıyor. Kadınlar üzerinden yapılan eleştiriler ve bu eleştiriyi yapan yaşlı teyzemizi de sonlara doğru ahlaksız diyerek itham ettiği kadınlardan farksız buluyoruz. Toplumsal yozlaşmanın, aile kavramının farklı bir boyuta gittiği romanda bürokratik yozlaşmadan da söz edilebilir. İltimasla bir yerlere gelmeye çalışanlar ve bunun tek yol olduğunu düşünen insanlar romanda mevcut. Çok sade ve anlaşılır bir dille yazılmış roman aynı zamanda ödül de almıştır.