Yeni bir tür?
2021 7. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2021 07:53
Sadece osmanlıya ve o döneme has bazı öğe ve motiflere metinsel olarak yer vermek kitabı Ottomania yapmaya yetmemiş ne yazıkki. Bu öğeleri kuvvetlendirilmesi, yaşayan hale getirmesi ve Osmanlıyı Osmanlı yapan çehrenin daha vurucu bir şekilde içe işlenmesini beklerdim. Yine de ortaya koyulmaya çalışılan fikri takdir ediyorum. Daha da önemlisi punk teması yeterince derin değil. Evet, bir özgürlük arayışı var kitap boyunca ama bunda ifadenin özgürlüğünden ziyade hayatta kalmaya karşı direnç, bu şekilde bir özgür olma arayışını görüyoruz. Daha çok survival denilen hayatta kalma unsuru ön planda tutularak ilerleyen 100 sayfalık ilk bölümün sonunda kurulan yeni bir yerleşke ile birlikte insanın hayatta kalmasından insanlığın hayatta kalmasına dönüşüyor. Aksiyon güzel ama sürekli bir aksiyon ve karakterlere karşı henüz duygusal bağ kuramadan meydana gelen ani ölümler hikayeyi güçlendirmek isterken donuklaştırıyor. Kan ve vahşet okumayı sevenlere hitap ediyor olabilir, yine de ben bunun bile hassasça inşa edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Dümeni önce duygulara, sonra okura, sonra o kurulan bağı yıkmaya doğru kırmak okurun hikayeye karşı daha duygudaş yaklaşmasına neden olabilirdi. Vahşet o yıkma anında bizi daha derinden sarsmak için kullanılabilirdi. Bazı öğeler ise bilimkurgudan çok fantastik dünya algısı yaratıyor okurda. Buna takılmıyorum hatta türler arası bir eser algısı yarattığı için beğendiğimi bile söyleyebilirim. Keşke vaat edilen ottoman teması daha içselleştirilse ve bizselleştirilseydi. Kullanılan kelimeler ve objelerle sınırlı olmaktan çıkartılarak Osmanlı'nın ruhunu da bizlere yaşatan bir dünya olsaydı. Evet, ottopunk fikri çok güzel ama ne yazıkki bu eserin bu yeni kurulmaya çalışan tür mantığına oturtulamadığını düşünüyorum. Umarım bu bir basamak olur ve bu türe oturan daha nitelikli eserler görürüz. Sevgili Erim Şişman'ın aksiyon, macera ve gerilim türlerine akan kaleminin kuvvetini ise çok beğendim. Objeleri kullanımı da çok güzel. Umarım bu kitap bir basamak olur. Çalışmalarını ilerleterek daha da iyisine ulaşacağı günleri sabırsızlıkla bekliyorum. Son olarak, kitabın görselleri ve sahne uyumları çok iyiydi. Kapak ve baskı kalitesi de çok harikaydı. Editöryal olarak da gayet güzeldi. Yazar başta olmak üzere tüm ekibin eline sağlık diyorum.
OttomaniaErim Şişman · İthaki Yayınları · 068 okunma