2021 6. kitabı
Okunma: 28 Mart 2021 15:53
•Genç Kız Kalbi• Mehmet Rauf’u genellikle edebiyat dersinden ezberlediğimiz ilk psikolojik roman olan Eylül’ün yazarı diye tanırız. Bu psikolojik roman yazarlığı Genç Kız Kalbi’nde de devam etmiş ve çok güçlü psikolojik tahliller yapılmış ki bunda gerçekten oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Özellikle kadın psikolojisini bir erkek yazarın kaleminden okumak beni epey şaşırttı doğrusu. Konu itibariyle zamanına göre aydın ve kültürlü bir genç kızın, çevresine nazaran farklı düşünceleri ile gerçeklerin çatışmasını, hayallerini süsleyen mükemmel aşka ulaşma isteğiyle geçen satırları günlük şeklinde okuyoruz. Serveti Fünun Dönemi gereği içinde bulunduğu toplumsal yapıyı eleştiren bir eser. Ayrıca da günümüz sorunlarının aslında her devrin sorunu olduğunu görmek bir miktar üzücü :) Bu kitap benim Türk edebiyatı Klasikleri serisi içinde en severek okuduğum roman oldu. Karakterin düşüncelerinde kendimi buldum ve belki de bu yüzden içerisinde alıntılamaya müsait, defterimi süsleyecek birçok cümle seçtim. Son olarak da, İş Bankası Kültür Yayınlarının eski dönem klasiklerimizi sadeleştirerek günümüz Türkçesine uyarlaması sayesinde hem fazla zorlanmıyoruz hem de kelime haznemizi genişletiyoruz. “Bizim gibi ilk gençliklerinden itibaren ruhlarının bütün coşkunluğu ve arzusuyla tutkun oldukları güzellik ve zarafet duygularını edebiyatın hayat veren berrak suyuyla besleyip bezemiş yüksekten uçan varlıklar, özellikle benim olduğum gibi senelerce mahrum ve uzak olduğu için geniş hayaliyle süslediği bir şeye kavuşunca, orası Paris gibi eşsiz bir güzellik ve zarafet merkezi bile olsa, az çok hayal kırıklığına uğrayacağı muhakkaktır.”
Genç Kız KalbiMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202310,1bin okunma