Kafamda Bir Tuhaflık
2021 16. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2021 17:12
Orhan Pamuk’a ait okuduğum ilk kitap “Kafamda Bir Tuhaflık.” 6 yıllık çalışmanın sonunda ortaya çıkmış bir eser. Mustafa’nın geçim sıkıntısından dolayı İstanbul’a göçmesi ve oğlu Mevlüt’ü de yanına alıp “İstanbul’un taşı toprağı altındır” sözündeki altından kendilerine düşen payı almanın peşine düşmüş Mevlüt’ün hikayesini anlatıyor. Kitap 1969’dan 2012’lere kadar olan İstanbul’u sosyolojik, ekonomik kültürel ve siyasi açından ele alan güzel bir eser. 7 bölümden oluşuyor. Amcasının oğlunun düğününde gördüğü bir kıza aşık olan Mevlüt mektuplar yazmaya başladığı kalbini titreten kişi ile bir hikayeye başlamak isterken, kuzeninin kurduğu bir kumpas sonrası aşık olduğu kişiyi değil de ablasını kaçırarak hikayesine başlar. Yönünü akıl ve kalbinle tayin etmeye çalışırken, kaderin seni çok farklı bir hayata sürükler ya, işte Mevlüt de hayatının büyük bir kısmını aklından ve kalbinden uzak kafası karışık bir halde kadere boyun eğerek geçirecektir. Okuduğunuz zaman dönemin İstanbul sokaklarını, esnaf kültürünü, sokak satıcılarının gözünden İstanbul’un zaman içerisindeki değişimini hayatınız sanki orada geçmiş gibi yaşayacaksınız. Romanın karakterleri gerçek hayatta belki de hepimizin yakınlarındaki insanlar kadar tanıdığı gerçeklikte sunulmuş okuyucuya. Roman hakkında yazılacak çok şey var aslında ama yazarın kaleminden çıkan sözler burada bir kaç cümle ile anlatılmayacak kadar güzel. Şiddetle tavsiye ederim.
Kafamda Bir TuhaflıkOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202416,3bin okunma