2021 47. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2021 00:49
Genel olarak toplumun her kesiminin az çok bilgi sahibi olduğu bir roman olduğu için öyle pek detaylara inerek bir inceleme yapmayacağım. Türk edebiyatının en önemli romanlarından bir tanesi… Çekilen dizisi ile de toplumun çoğuna ulaşmayı başarmış bir eser. Genel olarak Bihter, Behlül ve Nihal üçlemesi etrafında şekillenen bir olay örgüsü var. Kitapta ağırlığın Nihal etrafında olması açıkçası beni şaşırtan bir durum oldu. Behlül ve Bihter’in Adnan Bey’e ihanetiyle başlayan ihanet süreci sonrasında Behlül’ün Bihter’e ihanetleriyle devam ediyor. Kardeş gibi yetişen Nihal ve Behlül’ün evlilik kararı alması olayları daha da tuhaf bir noktaya getiriyor. Bu evliliğin kesinlikle olmamasını isteyen Bihter bunu açıkça Behlül’e söylüyor ve her şeyi Adnan Bey’e anlatmakla tehdit ediyor. Nihal bir tesadüfle bu ilişkiyi öğreniyor. Bunun sonucunda Bihter intihar ediyor, Behlül ise uzaklara kaçıyor. Genel olarak Bihter’in Behlül’e olan aşkından dolayı intihar ettiği söylenilmekte. Ben böyle düşünmüyorum. Bihter bu yasak ilişkinin ifşası sonucu toplumda oluşacak izlenimden korktuğu, annesi gibi kendi adının da çıkacağı korkusuyla intihar etmiştir bence. Betimlemelerin çok detaylı olması, karakter analizlerindeki detaylar biraz fazla gibi geldi bana. Çok hoşuma giden bir durum değildi kitap açısından. Durumların detaylı açıklamaları genel olarak olayların önüne geçmiş gibi bir izlenim oluştu okurken. Okunması gereken bir eser. Lakin dizisini izlerken aldığınız zevki kitabı okurken alacağınızı düşünmüyorum. Okumak isteyen herkese keyifli okumalar dilerim.
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202322,8bin okunma