2021 31. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2021 22:21
Bu incelemeyi yazmak için kitabın filmini izlemeyi beklemiştim. Bir de neden bu kadar uzun sürede okuduğuma gelirsek; bir noktada takılıp kaldım ve karşılaşacaklarımdan korktuğum için ilerleyemedim. Tıpkı Gazâ gibi ben de saatlerce, günlerce orada sıkışıp kaldım, nefes almakta zorlandım. Kitabı okuyanlar tam olarak nerede kaldığımı çok iyi anlayacaktır. Hakan Günday’ın anlatım dilindeki etkileyiciliği, insanı tam da oraya, olayların yaşandığı yere götürüyor. Siz de hikayenin bir parçası olup sonra ne olacak diye merakla bekliyorsunuz. Tabi benim gibi takılıp kalmak da mümkün. Dedim ya, bizzat siz de yaşıyorsunuz sanki anlattıklarını. Benim takılıp kaldığım o bölümü okumaya gücüm yoktu o günlerde. Dolayısıyla ayracım da orada sıkışıp kaldı Gazâ ile birlikte. Sonrasında bir cesaretle elime aldım ve bu hikayenin sonunu öğrenmeliyim dedim. Kitabı bitirip son sayfayı kapattığımdaysa “Daha?” dedim, sanki böyle bitmemeliydi, dahası olmalıydı. İnsan kaçakçılığının o bilinmeyen yüzünü tüm karanlık yanlarıyla gözlerimizin önüne seriyor Hakan Günday. Üstelik küçük bir çocuğun, Gazâ’nın gözünden. Kitap çok etkileyici, derler ya tüyleri diken diken eden cinsten. Açıkçası Hakan Günday’ın hem sevdiğim hem de ürktüğüm bir anlatım tarzı var. Ürküyorum çünkü aslında gözümüzün önünde olan ama görmek istemediğimiz gerçekleri sokuyor gözümüze gözümüze. Bunu yaparken de insanı öyle derinden sarsıyor ki günlerce kendimize gelemiyoruz. Hikayeden çok fazla bahsetmek istemiyorum spoiler vermemek adına ama gerçekten çok etkilendiğim bir kitap olduğunu itiraf etmeliyim. Filminden de kısaca bahsetmek isterim. Açıkçası kitabı okurken aklımda neler canlandırmıştım şurası şöyle çekilir, böyle çekilir diye. Pek aradığımı bulamadım çünkü “esinlenmişler” Kısacası bambaşka bir hikayeyle karşılaştım filmi izlerken. Sadece karakterlerin ismi aynıydı sanki. Kitabın da çok az bir kısmını içeriyor tüm film. Tamamını bulacağımı beklemiyordum tabiki ama yine de dahası olabilirdi sanki. Ha, bir de kitabı okumadan filmi izlemiş olsam tüm olaylar havada kalabilirdi. Biraz daha açıklayıcı olabilirdi, kitaptan daha fazla cümle eklenebilirdi. En azından Cuma ile Gazâ’nın konuşmaları olmalıydı. Böylelikle hikaye daha anlaşılır olurdu diye düşünüyorum.
DahaHakan Günday · Doğan Kitap · 202517,1bin okunma