John Steinbeck'ten okuduğum ilk kitap. Daha önce yazarla tanışma kitabım olmadı. Merak ettiğim ve övgülerini duyduğum bu kitabı aldım ve okudum. Nasıl başladığımı ve ne ara bitirdiğimin farkına varamadım adeta Lennie ile ben de yaşadım. Lennie'nin hayallerini -hayallerini dediysem tavşanlarını besleyip okşama hayalinden bahsediyorum- gerçekleştirme arzusunu hissettim. Kitabın okucusuyla birleşme noktasına ise bayıldım. Lennie'nin saflığının yanında George'nin kurnazlığı içimi burkmadı değil. Kitap boyunca hem umutla hem üzüntüyle okuduğum George ve Lennie'nin düşlerine dahil oldum resmen.
Bu kitapta köylerde göçebe gibi çalışan birbirlerinin zıttı karakterler sahip George(kurnaz) ve yoldaşı Lennie( güçlü kuvvetli ama aklı dengesi bozuk) bir köye çalışmaya gelmesiyle başlayan hayatlarını konu alıyor. Yazar öyküde sadece ikilinin dostluğuna( ne kadar dost...), dayanışmasına ve insan ilişkileri üzerine eğilmekle kalmamış tam tersine insanin hayvanlarla olan tutumlarını da işlemiş. Bana göre kitabın adının Fareler ve İnsanlar olmasının nedeni ise "En iyi planları farelerin ve insanların, sıkça ters gider" şiirindeki bir anlamdır. Fareler çaresizce peynire odaklanıyorsa insanların çoğu zaman gerçekleşmesini umduğu hayallere kapılıp 'acaba' düşüncesiyle kendisini avutmakla alıkoyamaz.