2021 31. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2021 21:53
"Zaman, onu doğru kullanana yanlış yapmaz. " Kitabın temel konusunu ; irade ve karakter eğitimi ,disiplinli çalışma ve ahlak konularını oluşturuyor. Payot, karakterimizin ömür boyunca değişmeyeceği iddiasına karşı çıkar ve şöyle der : “Çocukları eğitmek için bunca zahmete girmeye gerek kalmazdı, değişmez yasalarıyla doğa bu işi tek başına üstlenirdi.” Ona göre nitelikli eğitim ile karakter değişebilir. Yazara göre ; başarının önünde ki en büyük engeller irade zayıflığı, muğlak duygusallık, isteksizlik, tembellik, cinsel dürtüler, şehvet, kötü arkadaşlar ve bahanelerdir. Peki bu engelleri nasıl aşarız? Payot bu konuda ; derin düşünme, zamanı iyi kullanma, çalışkanlık, egzersiz, yürüme ve spor yapma, yeterli uyku, ölçülü yeme-içme ve dengeli beslenme...gibi çözüm önerileri sunuyor. 1895 te yazılmış bu eser, büyük ölçüde güncelliğini koruyor. Günümüzde ise bazı sorunların şekli değişti. Bugün gençlerin önündeki en önemli tehlikeler ; alkol, sigara ve madde bağımlılığı, oyun, sosyal medya ve porno bağımlılığı. Bu tehlikeler de yine irade gücü ile aşılabilir. Gençlik elden kayıp gitmeden gençlik enerjisine yerinde kullanmalı, irademizi güçlendirmeli, kötü arkadaşlardan ve ortamlardan uzak durmalı ve bu eserde ki önerileri yaşama geçirmeye çalışmalıyız. Önerileri sabırla ve düzenli bir şekilde uygularsak ilerleyebiliriz. Bu konuda anne- babalara ve eğitim sistemine çok şey düşüyor. Bu güzel eser çoğunlukla-genel olarak öğrenciler-gençlere(lise-üniversite) herkese hitap etmekle birlikte herkesin yararlanabileceği kısımlar var. Eserin dili anlaşılır ve sürükleyici. Okumaya değer eserlerden birisi. ALINTILAR: Sağlık, ahlaki enerjinin zaruri koşuludur. Hemen bütün başarısızlıklarımızın ve bütün felaketlerimizin sebebi bir tanedir: İrademizin zayıflığı... "İnsanlara doğruluğu, dürüstlüğü, adanmışlığı, örnek olmayı sözle değil, ancak eylemlerimizle gösterebiliriz." "Deha her şeyden önce uzun süreli sabırdır. Tüm büyük işler, devamlı sabır gösterilerek kazanılmıştır." "Dış fetihler, içsel geliştirmelerden dikkatimizi uzaklaştırdı ve asıl uğraşımız olan irade terbiyesini bir yana bıraktık." "İrade terbiyesi, bencil duyarlılığın acımasız gücüne karşı, aklın egemenliğinin bakış açısını oluşturur." "Hayatta mutlak başarı her zaman söz konusu değilse de mücadelenin sonunda kalbin rahatlaması başarı adına kâfidir." "Doğrusu büyük adam büyük cesaret gerektiren birkaç iş yapan değildir. Hayatın tüm evrelerinde cesurca kararlar alıp icra edendir. Tüm isteksizliğine rağmen kalkıp bilmediği bir sözcüğün anlamını sözlükten bakan, tembellik yapma arzusuna rağmen işini tamamlayan, can sıkıcı olsa da o sayfayı okuyup bitiren öğrencidir cesur olan. İrade bu saymakla bitmeyen, tek başına anlamsız eylemlerin toplamının meyvesidir." "Yüzyılımızda hedefimizi dış dünyayı keşfe ayırdık. Bu keşifler şehvet ve arzularımızın kabarmasına ve sonuç olarak da daha fazla endişeye, sarsıntıya ve üzüntüye sebep oldu. Çünkü dış dünyayı keşfederken iç dünyamızdan olduk. Asıl önemli olan mutluluk kaynağımız zihnî mutlulukları bir kenara bıraktık.
İrade TerbiyesiJules Payot · Kapı Yayınları · 202038,5bin okunma