2021 67. kitabı
“Neden hep benim mutlu olduğumu düşünüyorsunuz, dostlarım? Düşmüş adamın bastığı yer hiç güvenli olur mu?” Haksızlığa uğrayan Boethius mahkum edilir ve kendini bulmak adına Felsefeyi bir kadın suretinde görüp hatalarını anlamaya, mutluluklarının kaynağını görmeye ve şikayet etmemesi gerektiğini öğrenmeye çalışır. Haksızlığa uğradıktan sonra söylenene boyun eğen ve yapmadığı şey sonucu cezalandırılmayı kabul edip direnmeyen Boethius, öncesinde olayların nedenini arayan biri olarak bilinir. Bu noktada da Felsefe; Boethius’un içinde bulunduğu durumda ona teselli verme ve olan biten her şeyin gerçeğine, özüne inmesini sağlamayı amaçlar. Boethius’un içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak; mutluluk, iyilik, kötülük, ceza, şans, kader, irade, tanrısal öngörü gibi kavramlar irdelenmiş ve karakter analiziyle Felsefe’nin vereceği teselli ortaya çıkarılmıştır. Böylelikle Boethius’un kendisini bulması ve kendisine özgü felsefe anlayışını ortaya çıkarması sağlanmıştır. Erdem, ahlak, tanrı ve kader kavramlarını bizzat yaşamın amacına dayandırmış ve iyiliğin temelinde olan biteni göz önünde bulundurmuştur. Kitap stoa felsefesindeki gibi sürekli kadere, kısmete değinmiş olup; gelen her şeyin tanrıdan olduğuna ve boyun eğmek yerine, anlama yolunda gitmeyi amaçlaması gerektiğini savunmuştur. Ben kısa zamanda içinde 2 kere okudum, okurken de Marcus Aurelius’un Düşünceler kitabını anımsadım. Aynı ruha dokunan farklı sözcükler gibi, her biri hayattan çıkarılması gereken ders niteliğinde kaleme alınmış. Ruhumuzu iyileştirecek konular olup, okurken kendimizden bir şeylerin yazıldığı hissine kapılmazı sağlıyor.
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022788 okunma