2021 1. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2021 18:42
Felsefik soruların aslında o kadar da uç sorular olmadığını vurgulamıştır kitap. Herkesin merak ettiği fakat ya sormaktan utandığı, ayıp bulduğu, cevaplarından korktuğu ya da daha kötüsü hiç sormaya başlamadığı o sorular bize hayat amacımızı veren de sorular aslında. Sordukça da derin bir okyanusun içinde buluyoruz kendimizi. Büyük düşünürler bu konularda neler düşünmüş, ne gibi fikirler ortaya koymuşlar. İşte kitap bunları güzel ve sade bir dille açıklamaya çalışıyor bize, en sevdiğim yanı felsefeyi bu kadar duru anlatması oldu. Kitabın içinde kurduğu iki farklı dünya ile "Ya yaşadıklarımız da bir romanın satırlarından ibaretse?" Sorusunu sorduruyor. Aslında en başta bana, yazılmış bir kader var ve onu oynayan oyuncuların olduğu bir evren izlenimini bıraktı. Sofie ve Alberto buradaki karakterlerdi. Yani hayat gibi; durup bir düşünmedikçe gerçekten sadece hayatın bize sunduklarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Hayattan kopup; susup, düşündükçe kendi özümüze dönebildigimizi fark ediyoruz. Peki ya evren, bu koca evren bir döngüden ibaretse. Kitap en sonda bana bu soruyu sordurttu. Büyük patlamayla meydana gelen ve tekrar özüne geri dönmeye çalışan bir gezegende savrulup duruyorsak. Sonuç olarak kitap felsefe hakkında bilgi sahibi olmanın sizi soru sormaya yönlendirdiğini fark etmenizi sağlıyor. Kitabı aldiğimda kafamdaki düşüncelerin yanıtlarını bulacağımı düşünüyordum fakat bir sürü soru ile baş başa kaldığımı fark ettim. İyi de oldu, keşfetmek sormak ile başlar :)
Sofie'nin DünyasıJostein Gaarder · Pan Yayıncılık · 202043,7bin okunma