Felsefe Tarihi Üzerine Bir Roman

Jostein Gaarder
Benzer insanların, yüzeysel bilgilerin geçerli olduğu çağımızda, 3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır diyen Goethe'nin günübirlik insanlarından olmama yolunda ciddi bir adım. 15. yaşgününü kutlamaya hazırlanan Sofie, posta kutusunda ''Kimsin sen?'' yazılı bir kağıt bulur. Bu soruyu, diğer sorular ve günümüze kadar uzanan bir felsefe kursu takip eder. Kendine has kurgusu ve şaşırtmacalarıyla, Jostein Gaarder, 15 yaş üstü gençlere sadece kuru bir felsefe tarihi sunmak değil, aynı zamanda hayatı anlamaya yönelik sorular sormanın yollarını açar. Çağımız bölümünde şöyle diyor yazar: ''Bütün gerçek filozofların gözleri hep açık olmalı. Hiç beyaz karga görmemiş olsak da, aramayı sürdürmeliyiz. Günün birinde, benim gibi bir şüpheci bile daha önce inanmak istemediği bir olguyu kabul etmek zorunda kalabilir. Bu olasılığın kapısını açık tutmasam, dogmatik biri olurdum. Gerçek bir filozof olmazdım o zaman.''
592 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1995

9/10 puan verdi
Dünyada satış rekorları kıran bir kitabın Türkiye de değerinin yeterince bilinmemiş olması ne kadar üzücü. Hele ki felsefe yapmaya bayılan bir milletken... Felsefeye ilgi duyan fakat nereden başlayacağını bilemeyenler için harika bir seçim.
Felsefe Ödevi
8/10 puan verdi
, Norveçli.1991 de yazdığı Sofies Verden yani
Sofie'nin Dünyası
kitabı ona uluslararası bir ün getirdi.Annesi çocuk kitabı yazarı, babası ise yayınevi müdürüdür.Kendisi Felsefe öğretmenidir.Edebiyatı
10/10 puan verdi
"İnsan beyni onu anlayabileceğimiz kadar basit olsaydı, o zaman da biz onu yine anlayamayacak kadar aptal olurduk." Yine bir inceleme yazmadan diğer okurların yazdığı güzel incelemelere
10/10 puan verdi
Sofie gibi her sabah uyandığımızda posta kutusunda bulduğumuz notlarla kendimizi aramaya, gerçeği bulmaya çıktığımızda varacağımız nokta neresi olurdu ki acaba?
Puan vermedi
Mektuplarla felsefe yolculuğuna hazır olun.. "Kimsin sen?"
10/10 puan verdi
En başta söylemek istiyorum felsefeye ilgi duyan ve felsefeyi merak eden herkes mutlaka okusun, başkalarına okuttursun!! Felsefe hakkındaki tüm bilgilere bu kitap sayesinde ulaşabilirsiniz. Helenistik dönem, ilk çağ doğa filozofları, varoluşçuluk, materyalizm, Freud, Darwin, Karl Marx, Kierkegaard, Hegel, romantik çağ, Hume, Kant, Locke, Descartes ve daha niceleri... Bu saydığım kişiler ve terimler hakkında detaylı bilgiler bulunmakta kitapta. Kitabın kurgusuna yorum yapmıyorum bile. Kelimenin tam anlamıyla: MÜKEMMEL. Kısacası herkesin okumasını istediğim nadir kitaplardan. Bu arada kitabın sonunda çok şaşıracaksınız benden söylemesi.
Puan vermedi
Felsefe denince insan ağır, beyin yakıcı şeyler okumayı bekliyor. Felsefe tarihini anlamak bakımından oldukça güzel bir kitap. Düşüncelere kafanız yorulduğunda roman kısmına geçiyor böylece hem sürükleyiciligi artmış oluyor hem de dinlenmiş oluyorsunuz. Şunu da kabul etmeli Batı, felsefeyi Antik Yunan'da başlatır, Roma'da devam ettirir, Avrupa'da kapanışı yapar. Bunun haricindekileri ise Felsefe dışı kabul eder. Öyleyse Doğu Felsefesi mitolojik, mistik, temeli olmayan bir ideoloji batı dünyası için... Ne kadar gerçekçi bir düşünce: Japon, Hint, Çin, İran ve İslam felsefeleri nasıl yok sayılabilir? Nitelikli bir felsefe tarihi anlatımını bulamadım fakat batı felsefesi tarihi için rehber bir kaynak olarak gösterilebilir. Keyifli okumalar...
7/10 puan verdi
Okumaya yeni başladım bu iki kitap duygu ve düşünceleri pekiştiren en iyi iki eserdir. Tarihin eski dönemlerine iz süren felsefe günümüzdeki yeri herkes aynı söz hakkına sahiptir cümlesiyle farkını
10/10 puan verdi
Okuduğum en güzel kitaplardan birisiydi diyebilirim. Kitabın iki güzel tarafı var. Birincisi Felsefe gibi zor bir alanı insanlara yalin ve anlaşılır bir dil ile anlatması... Yani kitapta felsefenin doğduğu yillardan gunumuze kadarki tarihsel gelişimi anlatılıyor ama hiç de sıkıcı ve yorucu değil. İkincisi de kitap felsefeyi anlatırken Sofie adlı genç bir kizin hikayesini de anlatıyor. Felsefeyi anlatırken bu kadar güzel bir de olay örgüsü oluşturmak yazarın kalitesini ortaya koymuş. Çok güzel bir kitapti Kitap için söylemek istediğim son şey de Kesinlikle HERKES OKUMALI! Herkese iyi okumalar dilerim :)
Sofie'nin Anlam Arayışı
8/10 puan verdi
Felsefe... Bizim toplumuzdaki çoğu insan bu kelimeyi duyunca şeytan görmüş gibi irkilir. Şeytan doğru olmadı sanırım, öcü diyeyim. Evet evet, öcü daha iyi oldu gibi. Felsefeyi gözlerinde pek büyütür

Jostein GaarderYazar · 13 kitap
Annesi, Inger Margrethe Gaarder öğretmendi ve çocuk kitapları yazarıydı. Babası, Knut Gaarder Oslo'da kolej müdürlüğü yapıyordu. 1971'te Oslo Katedral Okulunu bitirdi. 1974'te evlendi. 1976 ve 1983 yıllarında iki oğlu oldu. 1976'da Oslo Üniversitesinde İskandinav dilleri (Norveççe), düşünce tarihi ve dinler tarihinden lisans eğitimini tamamladı. 1981'de Ailece Bergen'e yerleştiler. Jostein Gaarder Fana Kolejinde on yıl boyunca felsefe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. 1991'de Jostein Gaarder tam zamanlı yazar oldu. Sofie'nin Dünyasını yazdı. 1994 yılından beri doğduğu yer olan Oslo'da yaşıyor.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.