Sofie'nin Dünyası (orijinal adıyla Sofies verden), Norveçli yazar Jostein Gaarder tarafından yazılmış, felsefe tarihine giriş niteliği taşıyan bir romandır. Roman, 1991 yılında yayımlanmış ve dünya genelinde büyük bir ilgi görmüştür. Hem gençler hem de yetişkinler için felsefeyi anlaşılır ve ilgi çekici bir şekilde sunar.
Sofie Amundsen, Norveç’te yaşayan 14 yaşında bir kızdır. Kitap, onun bir gün posta kutusunda "Sen kimsin?" ve "Dünya nereden geliyor?" sorularını içeren gizemli bir mektup almasıyla başlar. Bu sorular, Sofie’nin hayatını değiştirecek bir felsefe yolculuğunun başlangıcıdır.
Sofie, mektupların sahibi olan felsefe öğretmeni Alberto Knox ile tanışır. Alberto, Sofie’ye felsefe tarihini öğretir. Dersler, Antik Yunan’dan modern döneme kadar Batı felsefesinin temel isimlerini ve düşüncelerini kapsar. Bu süreçte Sofie, Sokrates, Platon, Aristoteles, Descartes, Spinoza, Hume, Kant, Hegel, Marx, Darwin, Freud ve Sartre gibi pek çok düşünürün fikirlerini öğrenir. Sofie, bir yandan felsefi bilgiler öğrenirken bir yandan da gerçeklikle ilgili şaşırtıcı bir durumla karşı karşıya kalır. Başka bir dünyada yaşayan Hilde Møller Knag adlı bir kızın da kitabın içinde yer aldığını fark eder. Sofie’nin hikâyesi, Hilde’nin babası tarafından ona bir doğum günü hediyesi olarak yazılmış bir kitap gibi görünmektedir.
Bu durum, Sofie’nin kendi varlığı ve özgürlüğü üzerine sorgulamalar yapmasına yol açar. Hikâye, kurgu ile gerçeklik arasındaki sınırları sorgular ve okuyucuyu da aynı şekilde düşünmeye teşvik eder. Kitap, felsefi sorular sormanın ve sorgulamanın önemini vurgular. Sofie’nin yolculuğu, okuyucunun düşünme ve sorgulama becerilerini geliştirmesine ilham verir. Aynı zamanda, bireyin kendi varlığını ve dünyayı anlamlandırma çabasına dair derin bir mesaj