15 yaşındaki Sophie Amundsen'in bir gün posta kutusunda "Sen kimsin, bu evren nereden geldi? " gibi sorular içeren gizemli bir mektup bulmasıyla başlayan ve okuyucunun gerçeklik algısını derinden sarsacak ve kendi varoluşunu sorgulatacak bir finalle son bulan "Sophie'nin Dünyası" Norveçli yazar Jostein Gaarder tarafından 1991 yılında kaleme alınmıştır. Batı Felsefesi tarihi üzerine yazılmış bir roman olan kitap, yayımlandığı ilk günden itibaren çok büyük ilgi görmüş, 1996 yılında
diğer dillere çevirisi yapıldıktan sonra dünya genelinde en çok satanlar arasına girmiştir.
Kitap, okuyucuyu romanın genç kahramanı Sophie ile beraber, felsefe öğretmeni Albert Knox rehberliğinde, antik çağlardan başlayıp modern çağda son bulan çok öğretici bir felsefe tarihi seyahatine çıkarır. Okuyucu seyahat boyunca Antik çağ Doğa filozofları, Sokrates, Platon, Aristo, Descartes, Hume, Hegel, Kierkegard, Kant , Spinoza ve Batı felsefe tarihine adını büyük harflerle yazdırmış birçok büyük şahsiyetle karşılaşır.
Kitabın en büyük artısı, felsefenin en çetrefilli ve karmaşık konularını, çok sade ve anlaşılır bir dille ve onları daha da açık hale getiren örneklerle ele amış olmasıdır. Zira romandaki kurgu karakter olan felsefe hocası bu felsefî konuları, henüz 15 yaşına yeni girmiş bir çocuğa anlatmaktadır. Bu bakımdan 'Sophie 'nin Dünyası' felsefe için bir başlangıç kitabı olmakla beraber ileri düzey felsefe okumaları için yetersiz kalacaktır.
Jostein Gaarder Batı felsefe tarihini, çok akıllıca planlanmış ve okuyucunun ilgi ve merakını kitabın son sayfasına kadar zirvede tutacak bir kurguyla harmanlayarak sunmuştur. Felsefe öğretmeni Alberto Knox, ilerleyen sayfalarda kendilerinin, Lübnan'da bulunan ve Birleşmiş Milletlere mensup bir Binbaşı