Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 26 Nisan 2021 10:47 Erich Fromm Sahip Olmak ya da Olmak
Erich Fromm antropolog,sosyal felsefeci,tarihçi ve psikanalist.Yani çok yönlü bir bilim insanı diyebiliriz.
Hal böyle olunca da kitaplarında da ele aldığı konuları birçok yönden inceliyor.
Yazardan okuduğum ikinci kitap bu daha önce Sevme Sanatı'nı okumuştum onu da tavsiye ederim.
Sahip Olmak ya da Olmak iki varoluş biçimi aslında.
Sahip olmak,maddesel bir varoluş biçimi insanın elindekilerin üstünde egemenlik kurmak ve onları dilediğince kullanma,hep daha fazlasını ele geçirme isteği ve bunu hayatın amacı haline getirmesi diyebiliriz.
Olmak ise hiçbir şeyi elde etmeye çalışmadan her şeyi kendi bütünlüğü,gelişimi içinde sevmektir.
Örneğin kırda dolaşırken bir çiçek gördüğünüzü düşünün onu koparır hayatına son verirseniz bu bir sahip olma hırsıdır.Sahip olma hırsıyla hareket eden insanların sevgisi geçici ve zarar vericidir.
Çiçeğin güzelliğini toprağından ayırmadan seyretmek o an onu orda gördüğü için mutlu olmak da bir "olmak" biçimidir.
İşte Erich Fromm bu kitabında sahip olmak ya da olmak biçimlerini din,ekonomik sistemler,siyaset ve sosyal ilişkiler gibi birçok başlık altında inceliyor.
Bana çok şey katan ve düşündüren bir kitap oldu Erich Fromm okumalarına devam edeceğim.