2021 6. kitabı
İlk okul zamanlarında kısaltılmış versiyonunu okumuş olduğum bu kitap gerçekten insanı derinlerden etkiliyor. Kitap oldukça akıcı bir üslup ile yazılmış. Okurken hiç sıkılmıyor, hatta elinizden bırakamıyorsunuz. Siyah inci bir çocuk romanı alanında yazılmış. Dünya Edebiyatı'nın en çok satan yüz romanı arasına girmiş. Hayvanların dilinden anlamak için ne yapmalıyız? Bu soruyu kendimize sorarak onları anlamak için bir adım attığımızı düşünüyorum. Bu kitap bir atın siyah incinin biyografisidir. Hayvanların halinden anlamak için onların yerine koymalıyız kendimizi, bunu ne kadar yapabiliyoruz ki? Kimse yeterince bununla ilgilenmiyor. Hayvanların doğaya ve insanlığa olan hizmetini kimse inkâr edemez. Özellikle evcil ve ehlileştirilmiş olanlar binlerce yıldır tek amaçlarının “hizmet” olduğu bu dünyada karın tokluğuna sayısız insanın yapmayı başaramayacağı şekilde çalıştırılıyorlar. Biz insan olarak ise hizmet ve eziyet kavramını karıştırıyor, hayvanları zulümle idare etmeye çalışıyoruz. Aksi olsaydı bir çobanda sopaya, bir arabacı da kamçıya ne gerek vardı. Bu yüzden bu tür kitapların okunması, okuyucularının çoğalması duyarlılığımızı artırır. Onları ne tür zorluklardan geçtiğini, karşılaştığı güzel yürekli insanlar sayesinde neler hissettiğini bilmeli, hallerini anlamalı ve onlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmeliyiz. “Nasıl sadece bilgisizlikten diyebilirsin? Kötü kalplilikten sonra dünyadaki en kötü şeydir bilgisizlik." Ben kitaplara başlamadan önce yazarların bu kitabı yazarken yaşadığı durumları okumayı severim . Kitap kadar öyküsü de beni derinden etkiledi. Bu roman yazarın basılmış tek romanıdır. Anna Sewell hastalığından dolayı romanı annesinin yardımıyla tamamlamış ve kitap basıldıktan 5 ay sonra da ölmüş. Hayvanlara dilsiz diyoruz, doğru dilsizler, neler hissettiklerini söyleyemiyorlar; fakat konuşmamaları daha az acı çektikleri anlamına gelmiyor. Birçok insan hayvanları aşağılıyor ama unuttukları bir şey var “gün gelecek hepimiz yaptıklarımızın hesabını vereceğiz, insanlara ve hayvanlara yaptıklarımızın."
Siyah İnciAnna Sewell · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202411,9bin okunma