Yine Rus yazarlardan biriyle sohbet ettim. Petersburg sokaklarında dolaşma isteği her okuduğum yazardan sonra daha çok baskın hale geliyor. Turgenyev, karşımıza 3 farklı bakış açısını çıkarıyor. Nihilist, Aristokrat ve feminist ama daha baskın olan düşünceler, nihilist ve aristokratı anlatıyor. Nihilist olan karakter, aklınıza gelebilecek her şeyi reddediyor. Ona göre yaşam tamamen bir saçmalık ve kendi kafasında kurduğu düşünce dünyasında yaşıyor hatta bazen düşüncelerini bile reddediyor. Aristokrat olan ise nihilistin tam tersine her şeyi kabullenip düzene, kurala, inanca ve yaşama çok derin bağlılar. İki düşünce arasında olan tartışma ise çok derin bir şekilde işleniyor. An geliyor nihilistin düşüncesi mantıklı geliyor an geliyor Aristokratın. Ortak yanları yok ama bazen ortak yanları var dediğiniz anlar da oluyor. Turgenyev, gerçekten bu eseri büyük bir zevkle yazdığı çok açık. Karakterleri kızıştırmayı ve karışı karşıya getirtmede büyük bir ustalık sergiliyor. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar Ivan Turgenyev