Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 29 Nisan 2021 21:33 #çanakkalekayıpsandık #okudum #kitapyorumu
Ortaokul öğretmenim #ZaferÇetin’den Çanakkale ruhunu yaşamak ve anlamak için
harika bir eser.
Usta bir kalemle ve akıcı bir dille yazılan bu eserde kendinizi 1915, 1975 ve 2005 yıllarında buluyorsunuz.
Değerli hocam, bu üç dönemde hem Çanakkale Savaşı’nı hem de bu savaşa katılan üç gencin kayıp sandık hikâyesini ele almakta. Kitabın sonuna kadar kayıp sandığın nerede saklandığı ve içine konulan eşyaların neler olduğunu okuyucuda büyük bir merak oluşturuyor. Bu durum kitap kendini okutturmak için okuru daha da motive ediyor.
Aynı zamanda bu kitap, Çanakkale Şehitliği gezi rehberi niteliğindedir. Şimdiye kadar duymadığınız birçok hikâye de bulabilirsiniz.
Kitaptan paylaşılmaya değer birkaç #alıntı;
- Nice insan vardır ağlar içinden, yüzü gülerek… Nice de insan vardır, gözleri yaşlı ama içi cıvıl cıvıl bir çocuk. Gülmek de ağlamak da insan içindi. İnsan gülerken vardır ve ağlarken yaşardı. Gözyaşı ise bazen sevincine bazen de acısına su serperdi. s.131
- Çanakkale, imkânsızlıklara rağmen mümkünü bulmanın, zorluklara rağmen sabırlı kalmanın, olumsuzluklardan güzellikler üretmenin yeriydi. Çanakkale, her durumda insan olmanın, her zorluğa rağmen insan kalmanın ve de ne pahasına olursa olsun insanlık dersi sunmanın adresiydi. s.135
- Her zaman görmek için göz gerekmiyordu. Kulak her yerde işitmiyordu. Bilmek demek değildi illa okumak. Gönül kurarsa bağ, bu hissetmekti. Görmeden yaşamak, dinlemeden duymaktı. Anlamak, anı anında yaşamaktı aslında. s.186
- Gün sonunda geceye kavuştu. Sandık o gece yerini buldu. Gecenin karanlığı sandığa örtü olurken, sessizliği sır oldu dillere… Bir daha sandığı gören olmadı.
Neden sandık saklandı? Sandığı kim veya kimler sakladı? Sandık bulunacak mı? Sandığa neler konulmuş? Kim veya kimler sandığı bulacak? Bu soruların cevaplarını kitapta bulabilirsiniz.