İntihar etme özgürlüğü
2021 8. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2021 21:37
Veronika ölmek istiyor, Veronika intihar ediyor, Veronika deli oluyor. Mesele işte tam burada yani deli olabilmekte. Bu cümle belki garip gelecek ama delilik üzerine düşününce mantıklı gelecektir. Kitapta da vurguladığı gibi deli olmak ve özgür olmak eş değer. Kendinden başka hiç kimsenin düşüncesini umursamıyorsun; sana kurallar, düşünceler dayatılmıyor. Her şeyi geçtim seni yargılama hakları yok. Düşündüklerin için hesap vermek sorunda değilsin. İstenilen değil istediğin hayatı yaşarsın. ( Kitabı okurken deli gibi özür olmak istemedim desem yalan olur.) Deliliğe övgüyü zaten birçok yazar sıralamış o yüzde bu konuyu bırakıp kitapta bahsedilen bir gerçeğe değineceğim. “Yaşamındaki her şey hep aynıydı ve bir kez gençliği sona erdi mi hep yokuş aşağı gideceği belliydi: Yaşlılık dönüşü olmayan izler bırakacak, hastalıklar birbirini kovalayacak, dostlar birer birer yok olacaktı. Yaşamını sürdürmekle hiçbir şey kazanmayacaktı, tam tersine acı çekme olasılığı hep artacaktı.” Bu cümleler Veronika’nın intihar etme sebebiydi. Peki değişen ne? Değişen bu sebepler değil! Bu sebepler milyonlarca insanlar içinde geçerli. Bu sepeler değişime uğrayarak her zaman varlığını devam ettirecek (ama bu sebepler için intihar edilir mi orası tartışılır?). Veronika intihar etmek istedi çünkü yaşamı sıradandı, daha doğrusu ondan yaşanmasını istenilen hayatı sıradandı. Hiçbir zevkin, isteğin doruk bir noktası yoktu. İstediği hiçbir şey için mücadele etmemiş, ondan bir şeyler beklenmiş, o ise yapmış. Dönen bir çarkın dişlisi olmaktan bir adım öteye geçememiş. (Bu bana göre zaten bir yaşamak değil. Veronika da bunu fark etmiş olmalı ki intihar kararı almış.) Neyse intihar ciddi bir karar ve bu kararı vermek kişinin özgür iradesi. Hatırlarsanız Veronika da ölüm saatini en azından kendi belirlemek istemişti. Bu yüzden intiharda diretmiş, ölüm saatini belirleyemediği için kızmıştı. Çünkü kendi hayatında özgür olduğu tek şey buydu. Yaşamına son verme özgürlüğü. Sonuç olarak sınırlar kalkıp dışarıdaki düşünceler susunca yaşamak isteği arttı, yaşamak istedi. İntihar sebepleri hala orada varlığını koruyor ama o yaşamak için sebepler buldu. Aslında bana göre yaşamayı öğrendi desek daha doğru olacak. Bence bir kişi intihar edecekse bile yaşamının sınırlarını aşıp bu kararını öyle vermeli. Gerekirse bir deli gibi davranıp hayatını bulmalı. Bence kitaptaki ana düşüncelerden biri de buydu. Korunaklı alanlarınızdan çıkın, istenileni değil istediğinizi yapın. Yan karakterlerin hikâyeleri de kitaba ayrı bir değer katmış. Okuyup okuduğum için mutlu olduğum kitaplardan oldu.
Veronika Ölmek İstiyorPaulo Coelho · Can Yayınları · 2020102,4bin okunma
İntihar etmeyi seçmek özgürlük değildir. Aynı şekilde eş değer de değil. Özgürlük yapmak istediğin şeyi yapmak değil yapmak istemediğin şeyi yapmamaktır. Ayrıca gençliğin sona ermesi de herşeyin yokuş aşağı ineceği anlamına gelmiyor. (Zaten bunun da intihar nedeni olmaması gerektiğini söylemişsin, şaşırmadım desem yalan olur. 😂) Bu arada sen o hastaneye yatıp bir hafta sonra öleceğini öğrendikten sonra ben sana "umarım birşeyler olur da bir hafta sonra ölmez ve kurtulur." demiştim. Sen de bu sefer " ya yine eskisi gibi olursa" tarzında bir cümle kurup onun ölmesini istemiştin, bunu söylediğine hâlâ inanmak istemiyorum. (İntihar etmek özgürlükse intihar edip başaramayınca yaşamayı seçmek de özgürlük o zaman.) İntihar etmeyi özgürlük olarak savunmakla insanların ölmesini savunmak arasında bence fark yok. Asıl sert eleştirilerimi Deniz Kurdu'na saklıyorum. 😂😂 Ben de kitabı okuduğum için mutluyum. Özellikle de sonu sayesinde. Umarım Deniz Kurdu'da benim istediğim şekilde sonuçlanır. Şimdilik 1-0 öndeyim Veronika'dan dolayı. Ölümü değil yaşamayı savunanlar kazanacak. 😂😂
ExoCan
Ben dediğim gibi iki acıyı kıyaslamıyorum bu tamamen bireysel bir durum. Anlık alınmış karalar konusuna da katılıyorum bir insan intihar etmek istiyorsa ciddiyetle düşünmeli bu benim tavsiyem ama yaşama devam etmek istemiyorsa da bunu için kişiyi zorlamayı yanlış buluyorum. Ölmek istemek de yaşamak istemek de bir hak ve bireyin kendi tercihi.