Puan vermedi·120 syf.··Beğendi
···Okunma: 29 Nisan 2021 05:25 Merhaba,
Bu hafta ara ara ama çok da uzak kalamadan Enkheiridion kitabını okudum. Okurken aklıma felsefeyle ilk tanıştığım zamanlar geldi, Marcus Auralius ile tanıştığımda onun fikirleri imparator olması beni çok etkilemişti ki hala etkiliyor kendileri. O zaman bize bağlı olan şeyler, değiştiremediklerimiz, niyetler ve eylemler bana çok yabancı idi. Bugün hem o zamanki Rana'ya hem de şimdi kendime dönüp ben ne yapıyorum diye sorgulamamı sağladı bu kitap. Elimin altında olmasını isteyeceğim bir kitap oldu.
Okurken kendime çizdiğim konulardan biri, bize bağlı olan ve değiştiremeyeceğimiz şeyler'in ayrımı oldu. Mesela ölüm bize bağlı olmayan değiştiremeyeceğimiz bir olgu. Bunu kabullenmek, kaçınmamayı, kaçmamayı anlatması bunu felsefesiyle cümlelere dökmesi güzeldi. Ölümü kabullenmek gibi değiştiremeyeceğimiz şeyler için üzülmemek, daha az zaman ayırmak ruhu rahatlatan, iç huzur veren bir düşünce olarak özetleyebilirim bunu. Bir diğer kitapta ve stoa felsefesinde bahsedilen hayatıma eklemek istediğim ve bunun için çabaladığım, görünümler felsefesi oldu. Hakkında uzun uzun bahsedebilecek bir konu, Epiktetos çok güzel açıklamış. Tabii çokça okumak üzerine düşünmek gerekir. Okunacaklar listeme bu felsefenin diğer mihenk taşları Marcus Aurelius- Kendime Düşünceler ve Seneca'nın kitaplarını ekledim.
Son olarak bahsetmek istediğim de, eylemleri karar ve niyetlere göre değerlendirme düşüncesi. Nasıl hareket etmemiz gerektiğini öncesinde düşünmek için şöyle bir cümle geçiyordu, Sokrates olsa nasıl yapardı? Devamında da "Henüz bir Sokrates değilsen bile, Sokrates olmayı isteyen biri gibi yaşamalısın." diyordu. Sokrates olmaz bu bizim örnek aldığımız insan olur. Hayatta benimsediğimiz ideali, misyonu, mesleği, işi hep en iyisi olmak için yapmak dileğiyle!