·148 syf.····Okunma: 20 Nisan 2021 00:05 siddhartha
Siddhartha, bir arayış hikâyesi. Kendini aramak belki de dünyanın en eski hikâyesi.
Anlatılanlar tüm insanlığın evrensel arayışı. Varoluşun amacı ve niteliği, insanın bu dünyadaki yeri, zamanın ruhu, şimdiki anın içine hapsoluşumuz gibi pek çok mesele yıllardır insanların kafasını kurcalıyor, hangi coğrafyada yaşıyor olursa olsun. Herkes cevabını kendi hayat anlayışına göre verse de tüm cevaplar aynı doğrultuda aslında. Farklı yönlerden baksak da aynı dünyaya bakıyoruz.
Kendi benliğini bulmak adına bir yolculuğa çıkan Siddharta tam “yolculuğu bitti.” dediğimizde karşısına bambaşka yollar çıkıyor. Fakat bu yolculuklar sırasında kaçırdığı bir şey var. Amacına ilerlerlediği süre boyunca yolda kaçırdıkları. Herman Hesse bu durumu şu şekilde belirtiyor kitabında; ” Bir kimse arıyorsa, gözü aradığı şeyden başkasını görmez çokluk, bir türlü bulmayı beceremez, dışardan hiçbir şeyi alıp kendi içine aktaramaz, çünkü aklı fikri aradığı şeydedir hep, çünkü bir amacı vardır, çünkü bu amacın büyüsüne kapılmıştır. Aramak, bir amacı olmak demektir. Bulmaksa özgür olmak, dışa açık bulunmak, hiçbir amacı olmamak.”
Her ne kadar doğu dinlerine ait öğretilerden bahsedilse de her dinden, her ırktan toplumlara kılavuzluk eden bir kitap.
Her okuyan kişinin kendinden bir şey bulacağı kitapta, benim için en anlamlı kısım arkadaşı Govida ile karşılaştığı bölümdeki “Dünyanın iç yüzünü görmek, onu açıklamak, onu aşağılamak büyük düşünürlerin işidir belki. Ama benim için tek önemli şey, dünyayı sevebilmektir; onu aşağılamamak, ona ve kendime hınç ve nefret beslememek, ona, kendime ve bütün varlıklara sevgiyle, hayranlıkla ve huşuyla bakabilmektir.” paragrafı oldu.
Yaşınız kaç olursa olsun, doğrularınız ve inançlarınız yaşam tarafından kaç kere sınandı, kaç kere şaşırdınız, kaç kere hayal kırıklığına uğradınız, kaç kere yıkıldınız ve yeniden ayağa kalktınız? Tam buldum dediğiniz anda kaç kere başa döndünüz? Yıllar yıllar sonra iki kadim dost, Siddhartha ve Govinda bir araya gelir. sohbetleri sırasında Siddhartha şöyle der:
“Zaman gerçek değildir, Govinda, ben sık sık yaşadım bunu. Zaman da gerçek değilse, dünya ile sonsuzluk, acı ile mutluluk, kötü ile iyi arasında var gibi görünen çizgi de bir yanılgıdan başka bir şey değildir.”