2021 27. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2021 00:47
uzayda piknik "Herkes mutlu olsun, bedavaya, ve hiç kimse incinerek gitmesin!" Uzaylıların dünyaya yaptığı bu ziyaret bir piknikten mi ibaret? Yoksa arkasında insan aklının alamayacağı bir gizem mi yatıyor? Dünya dışı bir uygarlıktan gelen bir takım canlıların dünyanın 6 farklı köşesinde piknik yapar gibi bir an konaklayıp gittiklerini ve piknikten geriye kalan artıkların dünyada bırakıldığını düşünün. Son derece yabancı bir teknolojinin ürünü olan bu atıkların dünyada ne gibi olaylara sahne olacağını az çok tahmin edebilirsiniz. Uzaylı artıklarını tamamen insancıl amaçlar için kullanmak isteyenler, teknolojinin gelişmesi ve dünyanın ileriye gitmesi için kullanmak isteyenler, kar ve güç tutkusu ile zengin olmak isteyenler, silah teknolojisine alet ederek ağır tahripli silahlar üretmek isteyenler... Bilim adamları bu bölgelerdeki dünya dışı nesneleri incelemek isterken, bu bölgeler çok tehlikeli olduğu için yasaklanmıştır. Yasadışı olarak bu bölgelere bu nesneleri temin etmek için "Stalker" denilen tecrübeli nesne avcıları giriyor. Stalkerlar bölgeden topladıkları malları karaborsa olarak satıyorlar. Aralarında çok tehlikeli maddeler olsa da bulunan atıklar teknolojiye büyük katkılar sağlıyor. Küçük bir bölümünün faydaları öğrenilmiş ama ne olduğu anlaşılamayan binlerce tür atık mevcut. Aslında bilim adamları kullandıkları atıkları gerçek amaçlarıyla kullandıklarından da çok emin olamıyorlar. Kitap hem yaşanan kaos ortamının dünyaya etkilerini hem de "stalker" olarak yaşamanın tehlikeli ve tutkulu öyküsünü anlatıyor. Kitabı okurken, kurgunun bu yönüne biraz daha fazla yer verilseydi keşke diye düşünmüştüm. Uzaylılara ve atıklara dair arka planda dönen muhabbetin biraz daha belirginleşmesini istemiştim. Ama kitabı bitirip üstünde düşündükten sonra, yazarların yaptığı açıklamaların özellikle de piknik benzetmesinin yeterli olduğunu fark ettim. Bu sayede, sayfalarca yazacaklarını veya yaza yaza anlatamayacaklarını bir benzetmeyle ima etmiş oldular. Bu benzetmenin nereden ve nasıl çıktığının tam olarak verilmemesi ise kurguya hakim olan gizemi koruyor, atıkların bilinmezliğini pekiştirmiş oluyor. Tarkovski’nin Stalker’ına ilham kaynağı olan Uzayda Piknik, dünyanın sonunda sonsuzluğa bakan bir terasta, insanın sadece bedeniyle değil, ruhuyla da sağ kalma savaşını anlatıyor.
Uzayda PiknikArkadi Strugatski · İthaki Yayınları · 20181,427 okunma