2021 29. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 22:09
VE ÇELİĞE SU VERİLDİ- NİKOLAY OSTROVSKİ ‘’Ölürsem şu adreste bulunan yakınlarıma durumu bildiriniz: Şepetovka kenti, demiryolları deposu, tornacı Artem Korçagin.’’ Sayfa 233 Ve Çeliğe Su Verildi kitabının çok etkileyici bir Sovyet Edebiyatı eseri olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle kitabının isminin içerikle çok uyumlu olduğunu vurgulamadan geçemeyeceğim. Normalde yumuşak olan çelik maddesinin en yüksek derecede ısıtıldıktan sonra su verilerek sertleştiğini tıpkı işçi sınıfının da devrim sürecinde böyle ısıtılması ve sertleşmesi sonucunda ortaya çıkışına benzetmiş. Eserde insanın çelikleşene kadar ne kadar piştiği, sağlamlaştığı görülür. İşçi çocuğu olan Ostrovski (1904-1937) Ukrayna’nın küçük bir kentinde doğmuş. Yazarın hayatına baktığımızda Ve Çeliğe Su Verildi kitabının yarı otobiyografik ögeler taşıdığını rahatça görebiliyoruz. Gözünün kör olması, felç geçirmesi ve diğer bütün zorluklar. Hikaye hemen hemen 1917 Ekim devrimi bağlamında başlıyor ve sonrasında 1. Dünya Savaşı’yla devam ediyor. İç savaşlar, dış güçler birçok şey mevcut. Kitabın temposu neredeyse hiç düşmüyor. Romanın ana kahramanı Pavel Korçagin için de Fadeyev şöyle demiş: ‘‘Tüm Sovyet Edebiyatında, şimdiye kadar böylesine saf ve canlı bir roman kahramanının olduğunu sanmıyorum.’’ ''Bazen ideolojiler hayatımızdan önemli mi?'' bu da roman boyunca kafama takılan sorulardan bir tanesi oluverdi. Merak edenlere Ve Çeliğe Su Verildi kitabını öneririm.
Ve Çeliğe Su VerildiNikolay Ostrovski · Ceylan Yayıncılık · 2020796 okunma