2021 18. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2021 20:54
İnsan fıtratında ki kötüye yönelimli ve olumsuzluğu tercih etmenin temelini bize içimizdeki birinin hayatıymış gibi bir kurguyla vermiş Sabahattin Ali. Bu edebi deha içimizdeki şeytan metaforunu öyle iyi anlatmış ki Kuyucaklı Yusuf'tan sonra en etkilendiğim kitaplarından oldu. İlk 30-40 sayfa okurken çok sıkılsam da okudukça artan bir tempo ile sonuna geldim okumanın. Okudukça kitapta derinlik arttı ve insan psikolojisini ya da doğasını öyle iyi tahlil etti ki hayranlıkla bitirdim. Kitap Ömer ve Macide'nin evlilik hayatı üzerinden ilerliyor ve İstanbul- Balıkesir tasvirleri mevcut. Macide Ömer'e her güvenliğinde Ömer beklenmedik davranışlar da bulunuyor ve bunu anlayınca içinde bir şeytan olduğunu bu yüzden bunların gerçekleştiğini söylüyor. Ömer'in aydın kesimden tanıdıklarını Ömer'in onların çirkinliklerini anlamayarak Macide'nin bunları görmesi yani onların çirkin yüzlerini görmesi de Macide'ye bir misyon yüklemiş ve yazar karakteri zenginleştirmiş. Bu romantik kitabın dili çok duru ve bazı eskiye dayanan kelimeler olsa da çevirmen notu ile gayet anlaşılır oluyor. Dönemi de oldukça iyi anlatıyor. Ömer'in şeytan isimli şiiri okuduğu bölümde verilmek istenen mesajı çok iyi alıyorsunuz ve içimizdeki şeytanın insanın fıtratındaki tembellik ile ortaya çıktığını da görerek derin düşüncelere dalacaksınız. Okumanızı kişinin davranışları ve düşüncelerinin derinliğine ulaşmanızı istediğimden kesinlikle öneririm.
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2019209,1bin okunma